Доступність посилання

ТОП новини

Візит Януковича до Сполучених Штатів


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 4 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua). Розпочався візит Прем’єр-міністра України Віктора Януковича до Сполучених Штатів. Прем’єр-міністр, зокрема, сказав американцям: “Щодо моєї партії й мене особисто, то ми дотримуємося і будемо дотримуватися проукраїнської політики і повсякчас відстоюватимемо національні інтереси України”.

Напередодні цього чотириденного візиту, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи пам’ятають американці, що два роки тому під час передвиборчої кампанії Януковича лунали антиамериканські гасла, посол США у Києві Вільям Тейлор сказав: «Не забули. Але багато людей спостерігали за цим прем’єром і цим урядом і дійшли висновку, що речі змінилися. Ми знаємо (як будь-хто, хто спостерігає тут за ситуацією), що український народ сьогодні інакший, ніж був два роки тому. Політики, які представляють український народ, також змінилися. І це важливий висновок. Важливо, щоб Прем’єр, коли він буде у Вашингтоні, продемонстрував, що він має європейський фокус, що дуже задоволений зустрічами з американцями. Американці будуть дуже задоволені зустрічами з ним. Тому я гадаю, що це буде успішний візит».

Ну, не дивно, що амбасадор Тейлор прогнозує успіх візиту Януковича. Адже не далі як 8 листопада Сполучені Штати повідомили, що Україна має отримати спеціальну фінансову допомогу, оскільки якість її врядування відповідає стандартам корпорації Millennium Challenge. Цю корпорацію заснував президент Джордж Буш з метою заохочення урядових демократичних інститутів. Сам Янукович в інтерв’ю газеті “Вашингтон Пост” сказав, що задоволений висновком корпорації і обіцяв підвищити етичні та адміністративні стандарти свого уряду. З другого боку, в інтерв’ю “Ассошіейтед Прес” Янукович наголосив, що сподівається упродовж свого візиту довести, що він зовсім не та людина, якою його змальовують суперники й критики у пресі, що помиляються ті, хто зображає Януковича таким собі проросійським політиком, слухняним знаряддям Москви. Прем’єр-міністр, зокрема, сказав американцям: “Щодо моєї партії й мене особисто, то ми дотримуємося і будемо дотримуватися проукраїнської політики і повсякчас відстоюватимемо національні інтереси України”.

У розмові з репортером “Вашингтон Таймс” Янукович наголосив, що мета його уряду – проведення економічних реформ. “Я вважаю, що для українського народу і для всього світу не має значення, хто саме впроваджує реформи. Для нашого народу і наших світових партнерів вельми важливо, щоб Україна впровадила реформи” ,- сказав український прем’єр .

У програмі візиту Януковича зустрічі й переговори з віце-президентом Диком Чейні, державним секретарем Кондолізою Райс і міністром енергетики Семюелем Бодменом. Щоправда, він не зустрінеться з президентом Бушем. Прем’єр-міністр пояснює це умовами дипломатичного протоколу. Янукович також відвідає Нью-Йорк, де запланована зустріч з лідерами великого бізнесу, з метою переконати їх у вигодах інвестицій в економіку України. Цікаво, що Янукович нині позитивно оцінює Майдан і Помаранчеву революцію. “Якщо йдеться про демократію, ніхто не може заперечувати, що Україна змінилася на краще. Нині більше свободи слова, більше демократії, більше свободи”.
XS
SM
MD
LG