Доступність посилання

ТОП новини

У Криму презентували книжку про мафію.


Володимир Притула Сімферополь, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У Сімферополі презентували книжку про кримський криміналітет. Керівник медіа-проекту «Мафія в Україні» Борис Пенчук і київська журналістка Олена Кочкіна привезли до Криму перші примірники книжки «Кримський гамбіт».

Видавець та автор книги "Кримський гамбіт" Борис Пенчук та Олена Кочкіна.
«Кримський гамбіт» — друга частина медіа-проекту «Мафія в Україні», який колишній донетчанин Борис Пенчук розпочав скандальною книжкою «Донецька мафія». Скандальною, бо цього року вона посіла третє місце у всеукраїнському конкурсі на кращу книгу, а один із місцевих судів Донецька заборонив її поширення.

Борис Пенчук на презентації у Сімферополі припустив, що і на цю книжку може чекати доля попередниці. Бо вже зараз її поширенню перешкоджають, як і перешкоджали написанню, каже він: «Нова влада вже спробувавла її заборонити і не допустити до широкого кола читачів, чим підтвердила повернення старих законів і понять, повернення цензури і заборони свободи слова. Влада вже боїться цієї книги. Влада боїться повернення того ефекту, який вчинила в Україні книга „Донецька мафія“».

Заборони, перешкоди і погрози. Чи то пак «жарти»

Автор «Кримського гамбіту» київська журналістка Олена Кочкіна розповіла, що презентація книжки, де змальовується історія кримського криміналітету з 1990 року і до наших днів, спершу планувалася у Верховній Раді Криму. Однак керівництво парламенту автономії заборонило її проведення.

Водночас, за словами Олени Кочкіної, кілька героїв книжки відверто чи завуальовано їй погрожували. «Фраза із жартом, що, мовляв, Олено, можливо тебе простіше закопати, прозвучала. Це, звичайно, був жарт, я не сумніваюсь», — розповіла Олена Кочкіна про слова кримського депутата Олександра Мельника.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи вживають автори книжки і медіа-проекту якісь додаткові заходи безпеки, ті відповіли, що сподіваються на підтримку колег: «Захист журналіста – це гласність. Це гласність!»

Що думає з приводу написаного у «Кримському гамбіті» Олександр Мельник, а також інші відомі місцеві діячі — нинішні і колишні депутати різних рівнів Рувим Аронов, Микола Котляревський, Анушаван Данелян, Володимир Шевйов, Сергій Воронков та інші — з"ясувати не вдалося, оскільки переважна більшість із них перебуває за межами Криму, а то й України, хто у розшуку, а хто — у добровільному вигнанні.

Один із працівників секретаріату Верховної Ради Криму повідомив, що тут про «Кримський гамбіт» не чули, не читали, але засуджують.
XS
SM
MD
LG