Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина, Польща і Франція виступили за тіснішу співпрацю між ЄС та Україною.


Надія Кандиба Німеччина, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.ua) — У західнонімецькому містечку Меттлах відбулися тристоронні німецько-польсько-французькі консультації на найвищому рівні. Сторони домовилися посилити співпрацю. Про це після зустрічі повідомила канцлер Німеччини Анґела Меркель. Однак якогось прориву так званий Веймарський трикутник так і не приніс. Щоправда, Німеччина, Польща і Франція виступили за те, щоб міцніше прив’язати Україну до Євросоюзу.


Німеччина, Франція та Польща планують запропонувати нову угоду про співпрацю між ЄС та Україною, повідомила німецький канцлер Анґела Меркель після переговорів із французьким та польським державними лідерами.

Водночас вона наголосила, що тут «однозначно не йдеться про переговори про вступ до ЄС». Однак Меркель запевнила, що новий договір відповідатиме «європейському визначенню України».

Якихось деталей щодо цієї пропозиції не повідомляється.

Туреччині нових вимог не буде

Під час зустрічі в Меттлаху порушували також тему переговорів про вступ до ЄС Туреччини. Сторони вирішили більше не висувати додаткових ультиматумів на адресу Анкари.

«Наша мета полягає в тому, щоб були виконані всі пункти протоколу, підписаного в Анкарі. Ми не хочемо висувати якихось ультиматумів, а прислуховуватимемося до звітів Єврокомісії, яка констатуватиме поступ Туреччини на шляху реформ, рекомендуватиме, яких зусиль треба ще докласти, та визначатиме подальший шлях», — сказала Анґела Меркель.

Нові виміри співпраці

Повертаючись до внутрішньоєвропейських справ, Німеччина, Польща та Франція мають намір поглибити співпрацю між собою — передусім у зовнішній і оборонній політиці, а також у політиці безпеки. Зокрема, як заявив президент Франції Жак Ширак, до 2012 року ці країни планують сформувати спільний збройний підрозділ. До речі, вже зараз німецькі, польські та французькі військові активно співпрацюють у рамках міжнародних місій у Лівані, Афганістані та Конго.

Берлін, Варшава та Париж також хочуть у майбутньому налагодити спільну підготовку кадрів для дипломатичної роботи. «Це допоможе молодим дипломатам краще зрозуміти своїх колег із інших країн-партнерів», — висловила переконання канцлер Німеччини Анґела Меркель.

Чи минає напруження?

Слід зауважити, що останнім часом у відносинах між Берліном та Варшавою можна було помітити певне напруження. І навіть саміт Веймарського трикутника, який спочатку планувалося провести ще влітку, довелося переносити. Офіційне пояснення — Лех Качинський тоді захворів.

На думку оглядачів, справжня причина, однак, полягала в тому, що польський державний лідер обурився через карикатури, надруковані на нього в німецькій пресі. Тепер Качинський, судячи з усього, залишився задоволений перебігом переговорів. За його словами, під час зустрічі панувала приємна атмосфера.
XS
SM
MD
LG