Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2007 рік


Секретаріат президента вважає, що Верховна Рада не врахувала серію пропозицій, які вносив Віктор Ющенко в процесі підготовки державного бюджету.

За це рішення проголосували 249 депутатів.

Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров каже, що втішений сьогоднішнім результатом голосування.

«Сьогодні я спілкувався з президентом. Ми домовилися, що з питаннями, пов’язаними з зарплатнею військовослужбовцям, уряд у першому кварталі детально розбереться. І якщо є невідповідності, ми внесемо зміни у бюджет за підсумками першого кварталу. Те ж саме ми зробимо і з прожитковим мінімумом і з мінімальною заробітною платою, і з переглядом, звісно, заробітної плати», — зазначив Микола Азаров після ухвалення бюджету.

Заступник голови Бюджетного комітету нашоукраїнець Павло Жебрівський перед голосуванням розкритикував запропонований документ.

«Чуючи виступи антикризової коаліції, так і хочеться згадати: „жить стало лучше, жить стало веселеє“. Я думаю, що „правильною дорогою ідете, товариші“. Тому що сьогодні, в тому бюджеті, який ви представили на розгляд Верховної Ради, соціальні стандарти, про які достатньо багато говорили представники опозиції, зменшені і реальна заробітна плата найбільш незахищених верств населення буде набагато менша, ніж цього року», — заявив Жебрівський.

Натомість член цього ж комітету, соціаліст Олександр Баранівський відзначив позитивні сторони проекту бюджету.

«Якщо брати перше і друге читання, ви сьогодні чули: на 8 мільярдів зросла прибуткова частина і на стільки ж зросли видатки. Треба зазначити, що за цей період ми все-таки знайшли можливість скасувати ПДВ для села, яке передбачали встановити у розмірі 12%, збільшено відповідно дотацій, здешевлено кредити», — сказав Баранівський.

Тим часом лідерка опозиції Юлія Тимошенко розкритикувала ухвалений документ.

«Це просто бюджет, я б сказала, державного ідіотизму. Це бюджет, який загрожує не тільки життю людини — він загрожує вже практично і незалежності України. Ви знаєте, що дотації по тарифах передбачили десь приблизно в 3 рази менші, ніж потрібно. І, наприклад, якщо взяти Харківську область, то там сьогодні неплатежі за комунальні послуги складають 80 відсотків… Я хочу запитати, куди цей уряд веде країну?» — наголосила Тимошенко.

Секретаріат президента вважає, що Верховна Рада не врахувала серію пропозицій, які вносив Віктор Ющенко в процесі підготовки державного бюджету, і ухвалила цей закон без них, повідомив керівник служби соціально-економічного розвитку Олександр Шлапак.

Президент Ющенко напередодні критикував соціальну складову бюджету. Він, зокрема, назвав недоліком проекту бюджету неадекватно розрахований прожитковий мінімум.

Крім того, на думку Віктора Ющенка, передбачене у законопроекті підвищення мінімальної зарплатні є найменшим порівняно з бюджетами 2005 і 2006 років.

Президент наголосив, що не підпише бюджет на наступний рік, якщо там не врахують його позицію.
XS
SM
MD
LG