Доступність посилання

ТОП новини

Загостюється боротьба навколо посади міністра закордонних справ, лунають заклики до відставки уряду та дострокових виборів. До чого призведе протистояння?


Кирило Булкін Київ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Боротьба між коаліцією та опозицією, а також між Президентом і урядом, загостюється і переростає у фазу явної чи неявної війни. Вона точиться і навколо міністра закордонних справ, і навколо конституційної реформи, і навколо бюджету. Як далі розвиватиметься ця боротьба і чим вона може закінчитися для України? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народні депутати України Михайло Поживанов (фракція “Наша Україна”) та Сергій Кузьменко (СПУ).


Представник Соціалістичної партії України Сергій Кузьменко вважає той факт, що міністра закордонних справ Бориса Тарасюка не пустили на засідання, не надто значущим. На його думку, незрозумілою тут є поведінка самого міністра:

“Сам факт цього інциденту не є таким визначним, щоб ламати списи навколо нього і таке інше. Для мене набагато важливіше небажання міністра виконати волю Верховної Ради. От це мене дуже дивує, тому що згідно букви й духу Конституції Верховна Рада має беззаперечне право звільнити будь-кого з міністрів і весь уряд у тому числі”.

Натомість представник опозиції – Михайло Поживанов з Народного Руху України – вважає недопущення міністра на засідання уряду безпрецедентним фактом. Народний депутат переконаний: цим самим Кабмін продемонстрував зневагу до закону й Конституції:

“Це такий нігілізм до чинного законодавства українського, і він мене сьогодні, дійсно, шокував, здивував. Бо ми знаємо, що вчора Шевченківський районний суд дійсно на звернення Бориса Тарасюка призупинив дію постанови Верховної Ради України. Окрім цього, указом від 5-го грудня Президент України продовжив виконання міністром закордонних справ Борисом Тарасюком своїх посадових обов’язків. Ви розумієте, уряд своїм прикладом показав всьому суспільству, що можна нехтувати указами Президента, рішеннями суду”.

Що ж до майбутніх ускладнень внаслідок нинішнього політичного протистояння, то тут думки представників більшості та опозиції також розходяться. На думку Сергія Кузьменка, триває нормальний політичний процес, і про підвищення напруги в українському суспільстві говорити немає підстав:

“Я не вбачаю підстав говорити про якесь умисне протистояння. Зараз іде напрацювання досвіду, політичного в першу чергу, перебування в стані парламентсько-президентської республіки. Такого досвіду ні в кого з українських парламентарів, з апарату Президента, з Кабінету міністрів – немає”.

А Михайло Поживанов заперечує своєму колезі, посилаючись на той самий політичний устрій України:

“Це є ніщо інше, як спроба узурпації влади в Україні. Навіть ті зміни, що ми сьогодні живемо в парламентсько-президентській республіці – вони й говорять про те, що у кожної гілки влади є власні повноваження”.

Михайло Поживанов вважає, що дії уряду стосовно Бориса Тарасюка є підставою для відставки всього уряду, і вже написав відповідне подання на ім’я Президента Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG