Доступність посилання

ТОП новини

В Україні близько 40 тисяч сімей військовослужбовців чекають на власне житло. Чи в є них шанси на успіх?


Олексій Крапивко Київ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Міністр оборони Анатолій Гриценко роздає квартири в Чернігові. Їх менш як півтори сотні. А в Києві оголосив голодування військовий, який уже 7 років не може отримати помешкання.

Анатолій Гриценко вручає ключі від нових квартир військовослужбовцям Чернігівського гарнізону. 5 грудня 2006 р.
Полковник військово-повітряних сил Сергій Чудаков у 1999 році вдруге став щасливим батьком. Його дружина народила близнюків. А живе він і нині зі своєю сім’єю в київській комуналці. На одного мешканця припадає 4,5 квадратних метри.

Ані міська влада, яка обіцяла багатодітним сім’ям житло, ані Міністерство оборони квартиру Чудаковим не дають, каже він: «Коли ми звернулися з проханням до міської влади вирішити це питання, то нам відмовили у зв’язку з тим, що я військовослужбовець. А військовослужбовці та їхні сім’ї не підпадають під розпорядження Київадміністрації. Ми зверталися до різних депутатів: до районного, міського, до депутатів Верховної Ради — і безрезультатно. Ми завжди одержували відповідь: ми не можемо це житло отримати».

А на черзі в Міноборони Сергій стоїть уже 14 років. Чекає, як і майже 40 тисяч сімей військовослужбовців в Україні.

Кошти ніби є, а використати неможливо

Наступного року міністерство планує забезпечити житлом близько 4 з половиною тисяч військовослужбовців. Минулого тижня міністр оборони Анатолій Гриценко особисто вручив військовим у Чернігові ключі від 141 квартири.

Основна проблема будівництва житла для військових — кошти надходять не вчасно і не в повному обсязі, сказав Гриценко: «Ресурси для того, щоб вирішити питання за 3 роки, є. Ці ресурси не дають можливості використати. Якби кошти надавалися з першого січня, тоді можна було б вводити житло. А якщо в січні 3 мільйони, в лютому 3 мільйони, в березні 3 мільйони, в квітні 10, а на грудень 770, — ніхто не збудує житла навіть за наявності ресурсу, бо дається він у кінці року, і все. Ми кошти не використовуємо — вони втрачаються».

Міністерство оборони запропонувало Верховній Раді наступного року закласти в бюджет 11 з половиною мільярдів гривень на потреби військових. Проте зараз передбачені лише 8 мільярдів. За таких умов буде дуже складно забезпечити житлом бодай половину від запланованого, кажуть у міністерстві.

Квартирна проблема — не єдина у війську

Нестатутні стосунки та правопорушення — іще одна одвічна проблема української армії. Однак міністр оборони заявив, що за останній рік суттєво зросла кількість відкритих справ. А це, на його думку, показник того, що злочинності в армії стає дедалі менше.

На всеукраїнські офіцерські збори, що пройшли у вівторок, 5 грудня, в Києві, прибули 400 офіцерів із усіх куточків країни. Низька заробітна плата та нестача житла — основні проблемами, що турбують військових. Якщо наступного року Верховна Рада та уряд не вирішать фінансове питання армії на 100%, Україна ризикує повністю втратити армію як дієздатну силу, сказав міністр оборони.
XS
SM
MD
LG