Доступність посилання

ТОП новини

Україна формує військовий союз з Росією; Москва також відкрила справу про вбивство Литвиненка і чекає на Бориса Годунова.


Василь Зілгалов Прага, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Відоме у Європі аналітичне американське видання "Стратфор" оперативно відгукнулося на переговори російського міністра оборони Сєрґея Іванова у Києві. Експерти цього видання пишуть, що Росія та Україна вдосконалюють спільну ядерну парасольку. У цілому ж європейська преса продовжує публікації про отруєння Олександра Литвиненка і пов’язує це з наростанням політичної напруги у Росії, яка, за оцінками деяких оглядачів, чекає на нового Ґодунова...


Аналітики зі Стратфора пишуть, що із заяв представників українського уряду напередодні переговорів з прибулим до Києва російським міністром оборони Сєрґеєм Івановим випливає, що "Україна та Росія спільно будуть модернізувати два надпотужні радари космічних і дальніх спостережень – у Мукачевому/Закарпаття/ та Севастополі /Крим/, які в даний момент орендує Росія. Це є сигналом з боку Росії, що вона перетворює Україну на тилову частину своєї ядерної парасольки". Автори "Стартфора" вказують на досягнення політичного рішення у питаннях військової співпраці між Москвою та Києвом, що "зв’язує їх, як у радянські часи". Згадані аналітики також вказують не те, що "під час зустріч із Сєрґеєм Івановим Віктор Янукович підтвердив, що обидві країни відновлюють їхні стратегічні стосунки". Автори "Стратфора" підсумовують, що " до тих пір, поки Янукович при владі, більш вірогідно, що Україна формує військовий союз з Росією на відміну від приєднання до НАТО...Оскільки Росія продовжує розглядати НАТО як один із найзначніших факторів свого занепокоєння і працює над відновленням буфера між собою та Альянсом, то Україна залишиться невід’ємною частиною цього буфера".

А тим часом лондонська "Таймз" пише про те, що Росія також відкрила кримінальну справу з приводу вбивства Литвиненка, "бо і російські громадяни стали також жертвами отруєння". За інформацією "Таймз", не виключена відправка російських прокурорів до Лондона. А інша впливова британська газета —"Файненшел Таймз"— пов’язує всі балачки довкола останніх убивств з російським слідом: із активізацією у Москві "проблеми-2008 року", що, по суті, полягає у тому, хто ж прийде на зміну Владіміру Путіну. "Файненшел Таймз" пише про те, що "проблема успадковування кремлівського престолу століттями створювала труднощі для Росії, частково тому, що громадянські інституції і закони тут слабкі".Згадана газета порівнює ситуацію в Росії зі "смутними" часами і закликанням на престол Боріса Ґодунова і не виключає, що кремлівські угруповання організують народне прохання до "царя Владіміра" щоб він і надалі залишався на престолі...Але для цього, на думку автора "Файненшел Таймз", Путіну, щоб погодитися, доведеться зробити чимало політичних жестів як то: випустити з в’язниці Міхаіла Ходорковськоґо, чи поховати Лєніна, чи нарешті прийняти у Москві Папу Бенедикта XVI.
XS
SM
MD
LG