Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього чилійського диктатора Аугусто Піночета поховають завтра


Похорон має відбутися з військовими почестями, однак не як екс-президента Чилі. За режиму Піночета тисячі його супротивників убили з політичних міркувань, десятки тисяч пройшли крізь в’язниці й катівні, а сотні тисяч були змушені виїхати в вигнання. А прихильники Піночета натомість стверджували, що його дії відновили стабільність у країні. Останніми роками Піночета звинувачували в серйозних порушеннях прав людини, а також фінансових махінаціях за час його влади 1973-1990 років.


Похорон має відбутися з військовими почестями, однак не як екс-президента Чилі.

Аугусто Піночет помер учора на 92 році життя у шпиталі в столиці Чилі Сант’яго, де він лікувався після серцевого нападу минулої неділі й наступної операції.

Задля лікування з Піночета зняли хатній арешт, під яким він перебував за звинуваченням у зникненнях і можливих убивствах людей після його приходу до влади в Чилі внаслідок перевороту 1973 року.

Під час перевороту генерал Августо Піночет Угарте скинув президента-марксиста Сальвадора Альєнде, а потім 17 років керував країною як диктатор.

Як вважають, переворот відбувся за прихованої підтримки США. Тоді як Сполучені Штати завжди заперечували будь-яку причетність до Піночетового путчу.

За режиму Піночета тисячі його супротивників убили з політичних міркувань, десятки тисяч пройшли крізь в’язниці й катівні, а сотні тисяч були змушені виїхати в вигнання.

Прихильники Піночета натомість стверджували, що його дії відновили стабільність у країні.

Останніми роками Піночета звинувачували в серйозних порушеннях прав людини, а також фінансових махінаціях за час його влади 1973-1990 років. Але до суду жодного разу не дійшло — щоразу Піночета визнавали надто хворим.

25 листопада, на свій 91-й день народження, Піночет узяв на себе «політичну відповідальність» за події часів його влади, але заявив, що його єдиним прагненням було зробити Чилі великою країною і вберегти її від розпаду.
XS
SM
MD
LG