Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я і Нагірний Карабах: вибори й референдум у самопроголошених республіках.


Василь Зілгалов Прага, 11 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Проблема невизнаних світом самопроголошених політичних утворень на території колишнього СРСР продовжує хвилювати світ. Минулої неділі у двох із них проходили «всенародні волевиявлення»: в Придністров’ї — четверті вибори президента Ігоря Смірнова, а в Нагірному Карабасі — референдум про затвердження Конституції «незалежної держави». Світ не визнав цих так званих вільних волевиявлень. Як далі розвиватиметься ситуація у двох самопроголошених республіках?

Ігорь Смірнов
Наслідки цих акцій були заздалегідь передбачувані: у Тирасполі вчетверте переміг проросійський Ігор Смірнов (понад 82 відсотки голосів учасників виборів), а в Степанакерті відрапортували про майже стовідсоткове схвалення конституції «незалежного» Нагірного Карабаху (за — 99 відсотків).

Придністров’я: з ними Бог, проти них Молдова і Європа

У Придністров’ї вже вчетверте президент регіону Ігор Смірнов послався в неділю на найвищі сили: «Сьогодні, 10 грудня, — міжнародний День захисту прав людини. Не звернули увагу. А ми ж не вигадували, коли призначали… Це ще раз доводить , що і Бог на нашому боці!».

Виборці ж, які віддали йому свої голоси, коментували свій вибір так: «За нинішнього президента. За нашу республіку… Ну хто ж буде голосувати проти республіки? Звичайно, за неї… Я голосував за Смірнова Ігоря Ніколаєвича — на нинішній день це та людина, яка робить усе для нашої придністровської держави, іншої альтернативи я не бачу…»

Інші ж троє кандидатів набрали лічені відсотки.

Молдова, до складу якої офіційно входить Придністров’я, оголосила ці вибори «провокаційним заходом».

А Комісар із питань зовнішніх справ та політики сусідства Євросоюзу Беніта Ферреро-Вальднер сказала у понеділок у Брюсселі, що поінформована щодо недільних виборів у Придністров‘ї, але, «оскільки ЄС не визнає незалежності цього утворення, то він не визнає і результатів цих виборів».

Європа не визнає й карабаський референдум

А в Баку на засіданні Політичного комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи керівник підкомітету цієї організації з Нагірного Карабаху Лорд Рассел Джонстон заявив у понеділок, що Європа не визнає й легітимності референдуму в Степанакерті, «який був проведений на окупованій території Азербайджану».

ПАРЄ вважає, що вирішення питання про статус Нагірного Карабаху може відбутися лише внаслідок політичних переговорів, посередником у яких є Мінська група ОБСЄ.

На незаконності референдуму наполягає й влада Азербайджану, частиною якого офіційно є Нагірний Карабах.
XS
SM
MD
LG