Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини заперечує повідомлення про наявність суперечки з турецького питання.


Надія Кандиба Німеччина, 11 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Суперечка навколо переговорів про вступ Туреччини до Європейського Союзу стала причиною внутрішньополітичних дебатів у Німеччині. Цими днями почали навіть лунати підозри про розбіжності з цього питання всередині німецького уряду. Щоправда, офіційний Берлін заперечує такі повідомлення.


Канцлер Німеччини Анґела Меркель та міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр були змушені вдатися до демонстративного кроку, щоб заперечити повідомлення про суперечку навколо турецького питання всередині уряду. Як заявив у Берліні офіційний представник кабінету міністрів Томас Штеґ, між канцлером та міністром закордонних справ нема навіть натяку на якісь розбіжності.

Чи була суперечка?

Минулими вихідними Штайнмаєр в інтерв’ю першому телеканалові німецького телебачення ARD застеріг, що втрата Туреччини означатиме тяжку стратегічну втрату для ЄС. Своє попередження міністр повторив і в понеділок: «Зближення Туреччини з Європою — це проект великого значення. На мою думку, ми не повинні за лічені дні руйнувати те, що вибудовували роками», — сказав міністр.

Оглядачі розцінили такі заяви як ознаку суперечки навколо турецького питання всередині уряду Німеччини. Адже, як відомо, на відміну від соціал-демократів, християнські демократи скептичніше ставляться до інтеграції Туреччини в Європейський союз. Чимало з них хотіли б бачити Анкару радше в ролі «привілейованого партнера» Євросоюзу, але не членом цієї організації. Як чергове підтвердження своєї позиції вони називають небажання Туреччини відкривати свої порти для Кіпру, який віднедавна входить до складу ЄС.

Заперечення розбіжностей у поглядах міністра закордонних справ Німеччини та канцлера щодо євроінтеграційних перспектив Туреччини пролунало в понеділок не тільки від прес-служби уряду, але й від представника зовнішньополітичного відомства Німеччини Єнса Плетнера. За його словами, німецький кабінет міністрів одностайно виступає за те, щоб не залишати без наслідків неготовність Анкари поширити митний союз із ЄС також на Кіпр, але водночас він проти якоїсь «надмірної» реакції.

Туреччина важлива, але торгуватися не можна

Тим часом баварський міністр із європейських питань, член Християнсько-соціального союзу Емілія Мюллер розкритикувала міністра закордонних справ Німеччини і застерегла від перетворення переговорів із Туреччиною на «базарну торгівлю». «Голова зовнішньополітичного відомства не може ставити під сумнів чітку позицію канцлера та рішення Єврокомісії частково заморозити переговори з Анкарою», — заявила Мюллер.

Тема перспективи членства Туреччини в Європейському союзі має для ФРН особливе значення ще й тому, що турки утворюють у Німеччині найбільшу етнічну меншину.
XS
SM
MD
LG