Доступність посилання

ТОП новини

Ветом по бюджету.


Тетяна Ярмощук Київ, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Ветом на Закон «Про Державний бюджет» — такою була відповідь Президента Кабінетові Міністрів та антикризовій коаліції. Віктор Ющенко пропонує переглянути низку питань щодо соціального забезпечення. А урядовці кваліфікують дії Президента як «боротьбу за владу».


Переглянути розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати — такі пропозиції висловив Президент Віктор Ющенко, ветуючи головний фінансовий документ країни.

«Закон, який надійшов мені на підпис, передбачає, починаючи з 1 січня 2007 року, встановлення прожиткового мінімуму, зокрема, для осіб, які втратили працездатність, у сумі 380 гривень. Прожитковий мінімум занижений на 26,6 гривень. На цю суму занижена, по суті, пенсія тим пенсіонерам України, які отримують її за віком», — заявив Ющенко.

Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов вважає, що президентське вето на Закон «Про Держбюджет» — не що інше, як боротьба за владу: «Це найкращий бюджет: і з того погляду, як він готувався, і з поглядуу результату, який він гарантує. Чому сьогодні потрібно робити стільки галасу навколо цього? І центром цього галасу є Секретаріат Президента. Я вважаю, що цьому існує тільки одне пояснення: що йде боротьба за те, скільки центрів виконавчої влади має бути в Україні».

Уряд не знає, де взяти гроші, зате це знає опозиція

Представники антикризової коаліції бідкаються, що знайти 5 мільярдів гривень, необхідних для втілення пропозицій Президента, нереально. Голова бюджетного комітету, регіонал Володимир Макеєнко заявив: «Переглянути можна тільки в одному випадку: звідси знімаємо, сюди додаємо. Якщо ми знімаємо, то скажіть мені, будь ласка, звідки ми знімаємо ці кошти?»

Нашоукраїнці ж переконані, що пропозиції Віктора Ющенка обґрунтовані і цілком реальні. Перший заступник голови бюджетного комітету Павло Жебрівський стверджує: «Суттєві суми можна забрати з так званих інвестиційних проектів. Я назву лише декілька, які не є ключовими, в тому числі для „розігріву“ економіки: 200 мільйонів гривень на створення недержавного пенсійного фонду. За 3 роки існування недержавних пенсійних фондів було сплачено тільки 60 мільйонів, а ми на створення беремо 200».

Тимошенківців «купити» не вдасться

Дехто з регіоналів сподівається подолати вето Президента за допомогою Блоку Юлії Тимошенко — виміняти його голоси за бюджет в обмін на підтримку Закону «Про опозицію».

Однак БЮТівці таку можливість заперечують, каже представник блоку Олександр Турчинов: «Ми ніколи Закон „Про опозицію“ не будемо розмінювати на інтереси наших громадян. Це важливий закон, але ж не за рахунок антисоціальної політики цього уряду».

Президентські пропозиції депутати можуть і не враховувати — але за умови, що їм вдасться назбирати щонайменше 300 голосів, необхідних для подолання президентського «ні».
XS
SM
MD
LG