Доступність посилання

ТОП новини

Лідер білоруської опозиції отримав премію Європарламенту імені Сахарова.


Валерій Каліновський Мінськ, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні у Європарламенті відбулася церемонія нагородження лідера білоруської опозиції Аляксандра Мілінкевіча премією «За свободу думки» імені Андрея Сахарова. Отримані гроші Мілінкевіч обіцяв витратити на підтримку білоруських політв’язнів.

Аляксандр Мілінкевіч
Голова Європарламенту Жозеп Боррель під час урочистої церемонії назвав Аляксандра Мілінкевіча лідером тих сил, які борються з останньою диктатурою в Європі, обороняють права людини та закликають до демократії в Білорусі. Він нагадав, що самого Мілінкевіча міліція арештовувала багато разів, і порівняв його з Андреєм Сахаровим, чиє ім’я носить премія, — обидва були фізиками та стали політиками й правозахисниками.

Аляксандр Мілінкевіч у свою чергу заявив, що ця премія належить не лише йому, але і багатьом активістам білоруської опозиції, які стали політв’язнями, потерпіли від репресій через свої переконання: «Ця премія є знаком небайдужості Європи до ситуації в Білорусі. Це символ визнання європейського майбутнього моєї країни».

Аляксандр Мілінкевіч також заявив, що, як і Андрей Сахаров, віддає перевагу ненасильницькому спротиву диктатурі, і висловив упевненість, що на чесних виборах Аляксандр Лукашенка більше не зможе перемогти.

Разом із тим Мілінкевіч має страх із того, що Росія в обмін за багаторічну підтримку нинішнього президента вимагатиме від Лукашенка здачі суверенітету Білорусі.

Європа не забуває про Білорусь, офіційний Мінськ невдоволений

Депутат Європарламенту від Латвії Альдіс Кушкіс упевнений, що проблема прав людини в Білорусі залишається в центрі уваги європейської спільноти — у 2004 році премію імені Андрея Сахарова одержала Білоруська асоціація журналістів, а цього року — лідер білоруської опозиції Аляксандр Мілінкевіч: «Другий раз за три роки премію Сахарова присуджують Білорусі — це є свідченням визнання Європарламентом того, що білоруське питання є нашим пріоритетом».

У Білорусі про престижну премію Аляксандра Мілінкевіча повідомили кілька недержавних ЗМІ. Офіційні ЗМІ — нічого. Представник міжнародної комісії білоруського парламенту Анатоль Красуцький вважає цю нагороду «політично вмотивованою».

А от колишній голова білоруського парламенту Станіслав Шушкевіч гаряче вітав рішення Європарламенту: «Мені це подобається, я вважаю Мілінкевіча справжнім лідером демократичних сил і бажаю йому, щоб це був не останній успіх у його житті. Він на це заслуговує».

Грошову складову премії імені Сахарова — 50 тисяч євро — Аляксандр Мілінкевич вирішив віддати на підтримку жертв репресій у Білорусі.
XS
SM
MD
LG