Доступність посилання

ТОП новини

США відреагували на голодування білоруського опозиціонера.


Валерій Каліновський Мінськ, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Сполучені Штати на черговому засіданні Ради Безпеки ООН запропонували розглянути питання про ситуацію з правами людини в Білорусі. Це викликало демарш представника Росії в Раді безпеки Віталія Чуркіна, який залишив залу засідань.

Представник США в Раді безпеки ООН Вільям Бренкік, вносячи пропозицію про розгляд ситуації в Білорусі, послався на голодування протесту екс-кандидата на президента Білорусі Аляксандра Казуліна, яке тривало 53 дні і ставало вже небезпечним для життя.

Казулін протестував проти незаконного, на його думку, перебування при владі президента Лукашенка і закликав до розгляду або принаймні ініціювання білоруського питання в рамках Ради безпеки ООН. Цю вимогу підтримали лідери всіх опозиційних партій Білорусі. Минулого понеділка Казулін почав виходити з голодування.

У Раді безпеки голодування помітили тільки США

Із усіх держав — членів Ради безпеки ООН на прохання Казуліна відреагували лише США. Тимчасовий повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур із цього приводу сказав: «Сполучені Штати використовують усі можливості, щоб обговорити питання щодо прав людини в Білорусі. Ми вітаємо самовідданість Аляксандра Казуліна і висловлюємо надію, що після виходу з голодування він зможе продовжити свою діяльність,спрямовану на відновлення демократії і свободи в Білорусі. США знову закликають білоруський режим звільнити всіх політв’язнів».

Крім США, на голодування Казуліна відреагували у Раді з прав людини ООН, Євросоюзі та інших міжнародних організаціях.

Один із лідерів опозиційного Білоруського народного фронту Юрій Хадика вважає, що голодуванням Аляксандр Казулін «досягнув неможливого». Але Хадика не очікує, що Рада безпеки ООН зможе ухвалити резолюцію щодо білоруського питання. Свідченням того, каже він, є «нервова» реакція офіційного представника Росії.

Московська правозахисниця Алла Гербер переконана, що Росія як член Ради безпеки ніяк не відредагує на голодування білоруського опозиціонера, бо вона не реагує й на протести та голодування у своїх тюрмах.

Дружина опозиціонера вдячна США за підтримку

Зі словами вдячності до США звернулася дружина Аляксандра Казуліна Ірина, яка попросила адміністрацію колонії передати йому інформацію про події в Раді безпеки ООН.

Пані Казуліній дозволили поговорити з її чоловіком тільки телефоном, розповіла вона: «Нам дали три хвилини і поставили умову, щоб про політику ми не говорили. Розмовляли лише про здоров’я та методи виходу з голодування. Він попросив яблуко-антонівку. Голос у нього був бадьорий, він сказав, що так чудово відчувати, що життя повертається у тіло».

Державні ЗМІ Білорусі упродовж 53 днів голодування Казуліна жодного разу не повідомили про нього.
XS
SM
MD
LG