Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетна епопея триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — «Спробою дестабілізувати політичну ситуацію» назвав накладення президентського вето на Держбюджет Кабінет Міністрів.Прем’єр-міністр Віктор Янукович назвав пропозиції Президента щодо бюджету-2007 «популістськими».


Ветування Держбюджету-2007 — «спроба дестабілізувати політичну ситуацію в країні», мовиться в заяві Кабінету Міністрів. Урядовці стверджують, що пропозиції Президента до Держбюджету «не ґрунтуються на реальних економічних розрахунках i порушують вимоги Конституції про його збалансованість».

Прем’єр-міністр Віктор Янукович, у свою чергу, розкритикував Президента і заявив, що не бачить компромісу у розв’язанні бюджетного питання: «Нам пропонують на папері знайти 10 мільярдів гривень. Як ми з вами добре знаємо, гроші з неба не падають. Для того, щоб ми мали можливість їх заробляти, треба, щоб працювала економіка. Такий приклад був уже в 2005 році, коли перевантажили бюджет, і ми долаємо по сьогоднішній день наслідки минулого року. Тому і 2006 рік був такий горбатий».

Президентські служби не бояться подолання вето і сподіваються на краще

Натомість Президент, перебуваючи у Таллінні, висловив сподівання, що Верховна Рада таки врахує його пропозиції. Віктор Ющенко переконаний, що парламент не набере 300 голосів, необхідних для подолання вето Президента.

А керівник служби соціально-економічного розвитку президентського Секретаріату Олександр Шлапак вважає, що Кабінет Міністрів перерахує показники головного фінансового документу на наступний рік і його ухвалять вчасно.

«Я переконаний, що це „бряцання зброєю“… Мине день, два, і ми все одно сядемо і почнемо конструктивну роботу по розрахунках. Переконаний у тому, що в уряді і парламенті абсолютно відповідальні люди сидять. Що називається, „попробували з наскоку“ — а раптом вдасться. Не вийшло! Значить, вернемося, сядемо за стіл, перерахуємо все. І вірю в те, що ми достатньо вчасно приймемо бюджет. Навіть якщо ми запізнимося, там у перші числа січня зайдемо, нічого страшного не трапиться», — сказав Шлапак.

БЮТ бачить у вето вигоди для «Регіонів»

А от лідерка БЮТу Юлія Тимошенко переконана, що Партія регіонів навіть не намагатиметься подолати президентське вето на Закон «Про Держбюджет», оскільки їй це вето вигідне.

«Якщо накласти вето на бюджет, то з 1 січня всі фінансові потоки країни будуть у ручному управлінні Партії регіонів. Що вони робитимуть із цими фінансами, нікому не відомо. Бюджетом це не заплановано. Це значить, що ми, навіть якщо вони будуть зловживати на цих фінансах, не зможемо навіть будь-яких претензій їм направити, тому що немає бюджету, немає навколо чого дискусію вести», — заявила лідерка БЮТу.

Раніше Юлія Тимошенко закликала Віктора Ющенка не ветувати Держбюджет, однак і не підписувати цей документ.

У вівторок Президент наклав вето на Держбюджет і повернув його до Верховної Ради зі своїми пропозиціями. Він запропонував, зокрема, збільшити мінімальну заробітну плату та прожитковий мінімум.

Якщо головний фінансовий документ не ухвалять до початку наступного року, то всі видатки йтимуть щомісяця у розмірі однієї дванадцятої від річних видатків, передбачених у минулорічному Держбюджеті.

Матеріали по темі: Ветом по бюджету.
XS
SM
MD
LG