Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі починається дводенний саміт Євросоюзу


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у Брюсселі розпочинає роботу дводенний саміт керівників держав і урядів Євросоюзу, на якому головними питаннями стане подальше розширення Євросоюзу, включаючи здатність ЄС інтегрувати нових членів, та переговори про вступ до Євросоюзу Туреччини. Іншими питаннями зустрічі стануть боротьба з нелегальною міграцією, інновації, енергетика та кліматичні зміни.


Свято для Румунії та Болгарії

Саміт Євросоюзу стане святковим для Румунії та Болгарії – лідери країн ЄС мають привітати входження цих країн до європейського клубу. Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначає:

“Незважаючи на напружений порядок денний саміту, я радий бачити, що в нас буде час відсвяткувати входження двох нових країн. Болгарія та Румунія приєднаються до нас 1 січня 2007 року. Це доповнить історичне п''яте розширення Євросоюзу”.

За його словами, нині зрозуміло, якою була користь від розширення 2004 року. Голова Єврокомісії не сумнівається, що успішним буде і входження до ЄС Болгарії і Румунії.

Баррозу зазначив, що на саміті йтиметься про те, наскільки Євросоюз здатний інтегрувати нових членів. Він зауважив, що ЄС повинен взяти на себе відповідальність за те, щоб розширення було ефективним як для країн-новачків, так і для Євросоюзу загалом.

“Дивлячись уперед, Єврокомісія представила стратегію розширення, яка закликає до поновленого консенсусу щодо розширення. Вона повинна визнати стратегічну цінність розширення в збільшенні зони миру, стабільності і добробуту на європейському континенті з одного боку, але водночас стратегія має гарантувати нашу здатність продовжувати функціонувати, в той же час поступово інтегруючи нові країни”.

На що сподіватися Україні?

Нагадаємо, що Євросоюз ставить подальше розширення в залежність від того, наскільки він буде здатний інтегрувати нових членів. Східним сусідкам Євросоюзу: Україні чи Молдові – Брюссель не обіцяє перспектив членства в європейському клубі.

На саміті говоритимуть і про Туреччину. Цього тижня міністри закордонних справ країн ЄС погодилися з пропозицією Єврокомісії частково призупинити переговори про вступ цієї країни до Євросоюзу – адже Анкара не виконала зобов''язання і не відкрила свої порти і аеропорти для транспорту з Кіпру. Баррозу зазначив, що нині від турецької сторони залежить, як вона виявить бажання виконувати зобов''язання.
XS
SM
MD
LG