Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські чорнобильці заявляють, що не отримують передбачених законодавством пільг


Сьогодні в Україні вперше відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Його встановив Президент своїм указом.

Програми, спрямовані на соціальний захист ліквідаторів аварії на ЧАЕС, в Україні фінансуються максимум на 20—25 відсотків від потреби. Про це повідомив голова Дніпропетровської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Союз Чорнобиль України» Ігор Турчин сьогодні на офіційних урочистостях в облдержадміністрації.

Приміром, житлом та автомобілями за кошти бюджету чорнобильців Дніпропетровщини забезпечують тільки на 1—2 відсотки; є проблеми і з фінансуванням пенсій, каже Турчин: «Якщо для ліквідаторів 1986 року пенсійні виплати збільшили в 3,5 рази, то для ліквідаторів 1987—1989-го — лише в 2,5 рази».

Ігор Турчин каже, що додаткова пенсія ліквідаторів аварії, яка мусила б становити половину мінімальної пенсії, як і раніше, становить 19 гривень — її «заморозили» ще 1999 року.

Упродовж 1986—1990 років у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС узяли участь 23 тисячі мешканців Дніпропетровської області. Наразі на території області мешкають понад 30 тисяч людей, потерпілих від чорнобильської трагедії.

Сьогодні в Україні вперше відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Його встановив Президент своїм указом.
XS
SM
MD
LG