Доступність посилання

ТОП новини

Майбутнє головування Німеччини в ЄС: у центрі уваги економічна та соціальна політика.


Надія Кандиба Німеччина, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — За два тижні до початку головування в ЄС канцлер Німеччини Анґела Меркель окреслила головні завдання європейської політики свого уряду. Як стало зрозуміло з її промови в Бундестазі, передусім німцям ітиметься про економічне та соціально-політичне майбутнє Євросоюзу, а також про конституційний процес.


Відродження конституційного процесу в рамках Європейського Союзу канцлер Німеччини Анґела Меркель віднесла до пріоритетних завдань свого головування в ЄС. Вона застерегла перед втратою історичного шансу, якщо до наступних виборів у Європарламент, які мають відбутися 2009 року, в цьому питанні не буде конкретних результатів.

До літа наступного року Німеччина, за словами Меркель, запропонує свій план дій, щоб нарешті досягти поступу в цьому процесі. На думку оглядачів, саме за цим критерієм оцінюватимуть успіх німецького головування в ЄС.

Для України — нові форми співпраці замість перспективи членства

Тоді ж, на саміті ЄС у червні, мають вирішувати також подальшу стратегію співпраці з країнами, які межують із Євросоюзом. Виступаючи в Бундестазі, Меркель повідомила, що під час головування Німеччини в ЄС особливу роль відіграватиме не надання перспектив членства в Євросоюзі, а «розробка інших форм співпраці».

Це дуже важливо з огляду на Україну та взагалі чорноморський регіон, сказала Меркель.

За сильний ЄС, проти бюрократії

Що ж стосується самого ЄС, то тут вона наголосила на важливості подальшого розвитку європейської економічної та соціальної моделі: «Якщо ми не будемо потужними в економічному сенсі і не зможемо запропонувати людям чітку перспективу, тоді Європейський Союз і назовні не справлятиме сильного враження».

Канцлер Німеччини виступила також за боротьбу з бюрократією в ЄС і запровадження терміну, після якого постанови Єврокомісії втрачали б свою силу. Вона пообіцяла, що до весни розроблять і європейський план дій в енергетичній сфері.

Під час дебатів колишній міністр фінансів Німеччини, соціал-демократ Ганс Айхель запропонував скасувати на загальноєвропейському рівні принцип одностайності під час ухвалення рішень із енергетичних питань. «Ця тема є вкрай важливою, щоб дозволяти собі блокувати те чи інше питання за допомогою вето», — сказав Айхель, маючи на увазі позицію Польщі, яка заблокувала переговори ЄС із Росією, вимагаючи, зокрема, щоб Росія спершу ратифікувала Договір про Енергетичну хартію.

Загалом німецькі депутати по-різному оцінили промову Меркель. У той час як зелені назвали заяву канцлера «порожньою», ліберали схвально відгукнулися про європейську політику нинішнього уряду Німеччини.
XS
SM
MD
LG