Доступність посилання

ТОП новини

Страхування життя зробить країну заможнішою?


Сергій Собуцький Київ, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — За темпами розвитку страхових послуг Україна посідає друге місце у світі, проте загалом перебуває на 75 місці. Фахівці говорять лише про 4% громадян України, які мають страхові поліси з убезпечування життя. Які перспективи розвитку цього ринку і чи зацікавлена в цьому держава?

Оглядачі зазначають, що за всі роки незалежності Україна фактично не брала участі у розвитку ринку страхових послуг із убезпечення життя. Лише останнім часом ухвалені законодавчі акти, які повинні сприяти такому розвиткові. Таким чином, як стверджують експерти, держава гальмувала розвиток своєї економіки, адже позбавляла її довгострокових кредитів.

Із цього приводу голова наукової ради Українського науково-дослідного інституту права та економічних досліджень Олександр Залєтов в інтерв’ю Радіо Свобода, зокрема, сказав: «Лише довгострокові інвестиції, які мають страхові компанії з убезпечення життя, і пенсійні фонди дають змогу підприємствам одержати довгострокові кошти на 10—20 років, державі — одержати інвестиції. І найголовніше: громадянам, родинам отримати інвестиції для поліпшення свого добробуту».

Перешкод іще багато

Нині, коли нібито крига скресла і страховий бізнес починає активно розвиватись, оглядачі все ж попереджають про чимало перешкод, які можуть завадити його впевненому поступові. Насамперед це низький рівень платоспроможності населення, недостатній розвиток ринків капіталу, відсутність повноцінної інфраструктури страхового ринку. Називають також традиційну, ще з радянських часів, недовіру громадян до фінансових інститутів, включаючи, зокрема, страхові компанії, — як, зрештою, до держави в цілому.

Нечіткість у визначенні пріоритетів економічної політики держави гальмуватиме страховий ринок і надалі, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Свій песимізм він пояснює двома причинами: досить низьким рівнем доходів громадян і небажанням багатьох роботодавців витрачати гроші для отримання страхових полісів.

Спершу порозумітися з людьми

За словами Олександра Жолудя, українському страховому бізнесові наразі потрібно насамперед порозумітися з населенням. Адже сьогодні навіть досить заможні громадяни не поспішають до страхових компаній. Доволі свіжі у пам’яті багатьох факти шахрайств фінансових інституцій із залученням коштів громадян.

За таких умов Олександр Жолудь вважає неможливим запроваджувати обов’язкове страхування в Україні: «Це ні до чого доброго не призведе. Люди не зможуть отримувати достатньо коштів навіть за фактом страхового випадку, оскільки вони роблять достатньо малі початкові вкладення».

Оглядачі говорять про нагальну необхідність формування цілеспрямованої комплексної державної політики щодо розбудови страхового ринку убезпечення життя в Україні. Лише у такому разі, на їхню думку, пересічний громадянин може розраховувати на безпечне існування в умовах глобалізації.
XS
SM
MD
LG