Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 15 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 15 грудня у США набув чинності “Білль про права”, ЦК КПУ почав підготовку до голодомору, в Румунії почалася революція, а в Україні остаточно зупинили Чорнобильську АЕС.

15 грудня 1791 року після ратифікації штатом Вірджинія набув чинності "Білль про права" – перші 10 поправок і доповнень до конституції США 1787 року. Поправки ставили за мету захистити права громадян країни, гарантувавши їм свободу слова, преси, зборів та сповідування релігії, а також закріпити за штатами повноваження на вирішення всіх правових питань, не делегованих федеральному уряду. В основу "Білля" було покладено англійський "Білль про права", а також Декларацію прав штату Вірджинія.

1890 – У штаті Південна Дакота після придушення повстання індіанців племені сіу (вони намагались залишити резервацію, щоб врятуватись від голоду), при спробі арешту від кулі лейтенанта Буллхеда загинув керівник повстанців – 59-річний вождь сіу Сидячий Буйвол.

1932 – ЦК Компартії України затверджує перелік 82-ох районів України, куди припиняють поставку промислових та продовольчих товарів – кара за зрив планів хлібозаготівлі.

1961 – У Єрусалимі ізраїльський трибунал із військових злочинів засуджує до смертної кари колишнього нацистського офіцера СС Адольфа Ейхмана, як головного виконавця плану Гітлера з "остаточного вирішення єврейського питання".

1978 – Президент США Джиммі Картер заявляє, що з 1січня наступного року США формально визнають уряд Китайської Народної Республіки, зберігаючи при цьому дипломатичні стосунки з Китайською Республікою Тайвань.

1989 – Румунія. Урядові війська та поліція за допомогою водометів розганяють масовий мітинг протесту проти насильної депортації кальвіністського священика Ласло Тьокеша, (представника угорської громади, що виступив з критикою режиму). Незважаючи на чисельні жертви, наступного дня – нові мітинги, тепер в Тімішоарі і Араді, на яких з’являється вимога відставки президента Румунії Ніколае Чаушеску. Армія відкриває вогонь, розчавлює людей танками і бронетранспортерами. А військовослужбовців, які відмовляються вбивати людей, командири розстрілюють на місці. Жертвами кривавої розправи стає близько 5 тисяч осіб. У Румунії починається революція.

2000 – В Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС.
XS
SM
MD
LG