Доступність посилання

ТОП новини

Янукович звинуватив Ющенка у непрозорості.


Тетяна Ярмощук Київ, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Новий тиждень – нове президентсько-урядове протистояння. Сьогодні слово взяв Прем’єр-міністр. Віктор Янукович звинуватив Секретаріат Президента у непрозорості. Бюджетні перепитії наразі тривають. А Юлія Тимошенко вирішила стати арбітром між Ющенком та Януковичем.


Віктор Янукович переосмислив свою оцінку відносин між Президентом, урядом та парламентом. Після п’ятничних заяв про порозуміння сьогодні Янукович констатував його відсутність. Прем’єр скаржиться, що Президент і досі не зустрівся з членами Кабінету Міністрів, а процес розмежування повноважень між Президентом та урядом, на його думку, відбувається складно та болісно.

Як наслідок, укази Президента ухвалюються непрозоро та непередбачувано, каже Віктор Янукович: «Закони, які ухвалюються у парламенті та уряді, необхідні постанови, які ухвалюються для цих законопроектів, приймаються прозоро. Що ж стосується актів Президента – ми не знаємо, як вони готуються, ми не очікуємо тих указів, які приймаються і під що вони приймаються».

Державний бюджет залишається каменем спотикання

Головний фінансовий документ країни на наступний рік Верховна Рада розглядатиме завтра. Однак і коаліція, і опозиція заявляють, що домовленостей поки що не досягли.

Ініціатором врегулювання кризи між Президентом та Прем’єром вирішила стати головна опозиціонерка Юлія Тимошенко: «Політична криза сьогодні заглибилася настільки, що нікому не відомо, чим вона сьогодні завершиться, (вона)є наслідком вже не холодної, а гарячої війни між Президентом, Прем’єр-міністром та їхніми секретаріатами. До цієї війни долучилася і кризова більшість у Верховній Раді. По кожному пункту будь-якого питання, розвитку країни, життя країни, народжуються дві концепції, які не можуть співіснувати разом. Сьогодні опозиція хоче взяти специфічну для опозиції функцію бути ініціатором врегулювання цієї політичної кризи».

У бажанні врегулювати кризу Юлія Тимошенко вирішила, що її політична сила братиме участь у всіх переговорах щодо бюджетного питання. Чи може БЮТ долучитися до подолання президентського вето на Закон “Про Держбюджет”? Пані Тимошенко не підтвердила, але й не заперечила цього.

Політолог Андрій Єрмолаєв не виключає, що Блок Юлії Тимошенко таки може долучитися до голосування за бюджет: «Виходячи з риторики про необхідність запуску механізму політичної відповідальності, про необхідність бюджету для країни, депутати БЮТ, можливо не всі, а частково, можуть взяти участь у голосуванні за бюджет. Таким чином БЮТ знову заявить про свою особливу позицію, про свою готовність працювати в режимі політичної відповідальності. Але тим самим продемонструє, що вона не грає за сценарієм Ющенка і пропонує, щоб відповідальність за виконання бюджету лягала, в першу чергу, на уряд».

БЮТ і “Наша Україна” хочуть скасувати політреформу

Негаразди між Президентом та Прем’єром полягають у розподілі повноважень. Змінена Конституція, яка урізала права глави держави і додала їх керівникові уряду, діє в Україні майже рік.

Блок Юлії Тимошенко обіцяє вже після новорічних свят внести до Конституційного Суду подання щодо політреформи. До цього планує долучитися і “Наша Україна”.

Минулого тижня Віктор Ющенко заявив, що не виключає можливості скасування політичної реформи. На думку Президента, це може статися, якщо не вдасться домовитися про вдосконалення змін до Основного Закону.
XS
SM
MD
LG