Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Професійний захист.


Віола Бурда Київ, 18 грудня 2006 року. Федерація профспілок вимагає від уряду зниження ціни на газ та захисту трудящих від зростання цін. До діалогу, тобто спільного з урядом вирішення проблем закликають профспілкові діячі. В Україні давно вже, ще під час розвалу СРСР, перестала існувати “монополія на профспілки”. Яких тільки не створено “об''єднань громадян, пов''язаних спільними інтересами”. Є та ж Федерація профспілок, є чимало незалежних організацій... Як насправді профспілки захищають зараз права людей? Про це “Звуки життя” — "Професійний захист".

В Україні є три типи профспілок: Федерація профспілок, так звані “жовті” профспілки, створені працедавцями (хоча це є порушенням світових правил ) і незалежні профспілки. Таку класифікацію пропонує голова Конфедерації незалежних профспілок України Михайло Волинець. Найбільшою з усіх є Федерація профспілок. Вона стверджує, що відстоює трудові, соціальні права понад десяти мільйонів українців. Тобто об’єднує понад 80% профспілчан. Чому вона не єдина в Україні, розмірковує заступник голови ФПУ Григорій Осовий.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Найгучніші можливі акції профспілок – страйки, марші протесту. Років 10-15 тому до них доволі часто вдавалися на Донбасі, захищаючи шахтарів. Але зараз про такі дії вже підзабули. Як констатує луганський кореспондент Радіо Свобода, профспілковий рух на Донбасі перебуває у летаргійному сні. Немає ані гучних заяв профбосів, ані багатотисячних мітингів. У чому справа, невже всі права гірників нині забезпечені? Розповідає Василь Соколенко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Польщі профспілки діють на всіх державних підприємствах. Є як загальнопольські об’єднання (“Солідарність”, наприклад), так і маленькі корпоративні профспілки. Закон надає фактично необмежені права профспілковим організаціям. Тому інвестори, які хочуть вкладати гроші у польські підприємства, ретельно прописують так званий соціальний пакет -— щоб чітко обумовити співпрацю із профспілками. Розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Голова конфедерації незалежних профспілок України Михайло Волинець стверджує, що вітчизняні профспілкові організації ще зарано “ховати”. Свій оптимізм пан Волинець підкріплює досвідом заробітчан, котрі шукають щастя на чужині, а також таким ресурсом, як страйки.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG