Доступність посилання

ТОП новини

Розширенням Шенгенської зони ЄС виконує обіцянки перед новими країнами Євросоюзу.


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Трохи більше, ніж через рік, на кордонах між старими і новими членами Євросоюзу зникне паспортний контроль, поляки, угорці чи литовці зможуть вільніше пересуватися всією територією ЄС. Рішення про вступ нових країн Євросоюзу до Шенгену ухвалили нещодавно міністри юстиції і внутрішніх справ ЄС.

Генрік Лакс
Кілька місяців тому Брюссель хотів відкласти розширення Шенгенської зони через проблеми навколо нової Шенгенської інформаційної системи, до якої мають увійти біометричні дані осіб, котрі перетинають кордони, їхні цифрові фотографії і відбитки пальців.

Радіо Свобода звернулася за коментарем стосовно нової Шенгенської інформаційної системи до співдоповідача Європарламенту Генріка Лакса, який розказав про ситуацію навколо розширення Шенгенської зони.

Г.Л.: Принаймні для нових країн це, без сумніву, позитивний момент. Я думаю, що, мабуть, одна з найважливіших речей для громадян нових країн Євросоюзу – це отримати вільний доступ до цілої шенгенської зони, щоб бути здатними мандрувати, наприклад, з Таллінна до Парижа, навіть не показуючи паспорта. Це було їм обіцяно, коли вони вступали до Євросоюзу і через це, звичайно, істотно важливо, щоб обіцянки виконувалися.

Р.С.: Євросоюз вирішив використовувати стару інформаційну систему – замість нової, навколо якої виникли технічні проблеми. Чи вважаєте Ви добрим такий варіант розв''язання проблеми?

Г.Л.: Було б, звичайно, краще напряму перейти до нової системи, яка є сучаснішою. Але можна використовувати і стару систему, я бачу це як тимчасове вирішення проблеми. Тому що нова система, яка називається СІС-2, є дуже складною, її слід модернізувати, доповнити, щоб вона була здатною зберігати відбитки пальців. І виконати цю велику адміністративну реформу водночас в усій Шенгенській зоні дуже важко також із технічної точки зору. Існує не так багато постачальників потрібних комп''ютерів, комп''ютерного обладнання та програмного забезпечення. Тож через це запровадження системи відклали на пізніше. І Рада міністрів юстиції дійшла висновку, що для того, щоб виконувати політичні обіцянки, слід розширити спочатку нинішню систему.

Р.С.: Але чи не думаєте Ви, що краще було б почекати до запровадження нової системи?

Г.Л.: Принаймні деякі з країн-членів, включно з новими, готові приєднатися до старої системи. Але, звичайно, знадобиться кілька місяців, щоб перевірити, чи це може бути здійснене без великих додаткових витрат і без нових відстрочок для нової системи. Тож я думаю, нині ще зарано робити висновки, але якщо стара система працюватиме, я це вітаю. Якщо це коштуватиме дорого, і якщо це істотно відкладе запровадження нової системи, тоді я б волів перейти одразу до нової бази даних.

Р.С.: Що означатиме розширення Шенгену для східних сусідів Євросоюзу – зокрема, для України?

Г.Л.: Коли нові країни приєднаються до Шенгенської зони, це, звичайно, створить ситуацію, коли українці, які їдуть до сусідніх країн Євросоюзу, муситимуть звертатися за шенгенською візою. І через це ЄС зараз розпочав переговори з країнами-сусідами, а переговори з Україною розпочалися ще раніше, для того, щоб полегшити візовий режим, щоб зміни були не занадто суворими для українців, які сьогодні, наприклад, можуть доволі легко отримати візи до Польщі і деяких інших країн.
XS
SM
MD
LG