Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 18 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня у США офіційно відмінили рабство, під Верденами завершилася найкривавіша битва Першої світової війни, Гітлер затвердив “план Барбаросса”, а у Москві судили Лаврентія Берію.

18 грудня 1865 року після ратифікації необхідними трьома чвертями штатів, 13-та поправка до Конституції США, котра забороняла рабство в усіх його формах, була офіційно проголошена частиною основного закону країни. Це сталось через 246 років, після появи перших чорношкірих рабів у штаті Вірджинія.

1898 – Поблизу Парижа Гастон де Шаслуп-Лоба встановлює перший офіційно зареєстрований рекорд швидкості автомобіля. На машині "Jeantaud" з електромотором і лужними батареями він розвинув швидкість 64 км/год.

1916 – Під Верденами, містечком за 220 кілометрів від Парижа, завершилась найдовша битва Першої світової війни. Вона почалась 21 лютого з наступу німецьких військ генерала Еріха фон Фалкенхайна на французькі позиції, котрі захищали війська під командуванням генерала Анрі Петена. Британський наступ на Соммі і російська Брусилівська атака в Галичині у липні дещо ослабили жорстокість протистояння під Верденами. Але до грудня, коли французи здобули перемогу, Німеччина втратила 600 тисяч людей убитими і пораненими, а Франція – 358 тисяч.

1940 – Адольф Гітлер підписує секретну директиву і план нацистського нападу на СРСР. Війна, згідно з планом "Барбаросса", має початися в червні 1941 року і бути виграна за 2-3 місяці.

1941 – Після масованого артобстрілу японські війська швидко ламають опір невеликого британського гарнізону в Гонконзі. За наказом японського командування, не беруть жодного полоненого, а всіх захисників міста вбивають, навіть тих, хто не чинив опору або належав до медперсоналу.

1953 – У Москві проходить спеціальне засідання Верховного суду СРСР під головуванням маршала Івана Конєва по справі колишніх керівників НКВС, в тому числі над Лаврентієм Берією.

1972 – Президент Ричард Ніксон віддає наказ про бомбардування Північного В''єтнаму, найжорстокіше за весь період американсько-в''єтнамської війни. Операція триває 11 днів і забирає життя 1600 цивільних людей; при цьому гине і потрапляє в полон 70 американських льотчиків.

1998 – У Вінніпезі (Канада) відбулися наймасовіші в історії обійми. В них брало участь 462 людини! Як то кажуть – обнімімось, брати мої, молю вас, благаю...
XS
SM
MD
LG