Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 19 грудня


Віктор Недоступ Київ, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня капітан-артилерист Наполеон Бонапарт заслужив звання бригадного генерала, в Канаді стартував перший чемпіонат НХЛ, “Аполлон-17” повернувся з Місяця, а Гонконг повернувся під юрисдикцію Китаю.

19 грудня 1793 року завдяки сміливій ініціативі капітана-артилериста Наполеона Бонапарта французькі революційні війська звільнили фортецю Тулон, яку захопили роялісти та англійські інтервенти. За цю операцію майбутньому імператору присвоїли звання бригадного генерала.

1917 – З метою усунення Центральної Ради з державно-політичного життя України, київські більшовики за допомогою контрольованого більшовиками виборчого процесу всередині рад за ініціативою Григорія П''ятакова скликають у Києві I Всеукраїнський з''їзд рад. Однак більшість з двох тисяч його делегатів підтримує Центральну Раду. Тоді 124 члени РСДРП(б) на чолі з Володимиром Затонським перебираються до Харкова, де об''єднуються з членами III з''їзду Рад Донецького та Криворізького басейнів і проводять 24-25 грудня спільний з''їзд рад, на якому проголошують Україну Республікою Рад, визнають її частиною Росії і поширюють на неї чинність ленінських декретів. Тепер справа за інтервентами.

1917 – У Канаді стартує перший чемпіонат Національної Хокейної Ліги (НХЛ) – The Montreal Wanderers перемагає Toronto Arenas з рахунком 10:9, а The Montreal Canadiens обігрує команду Ottawa Senators з рахунком 9:4.

1972 – Через десять днів після старту на Землю повертається екіпаж американського космічного корабля "Аполлон-17". Це останній політ у рамках програми "Аполлон" – астронавти Юджин Сернан та Гаррісон Сміт провели на поверхні Місяця 75 годин, здійснили три поїздки на самохідному пристрої "Lunar Rover" і зібрали більше ста кілограмів зразків ґрунту та гірських порід.

А у 1984 у Пекіні прем''єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер та КНР Жао Зіянг підписали угоду про повернення в 1997 році британської колонії Гонгконг під юрисдикцію Китаю. За умови збереження в ньому упродовж наступних 50 років капіталістичної системи. Гонконг, невеличкий півострів, що в 1898 році був узятий Британією в оренду терміном на 99 років, у 20-у столітті став важливим фінансовим і торговим центром Азії, а в умовах приєднання до комуністичного Китаю має функціонувати під гаслом "одна країна, дві системи".
XS
SM
MD
LG