Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Святий з подарунком.


Надія Шерстюк Київ, 19 грудня 2006 року. Сьогодні зранку мільйони дітлахів прокинувшись після солодкого сну поспішали зазирнути під подушку - які подарунки приніс їм святий Миколай? а може, хтось із дорослих, хто зберіг у серці дитячу віру в казку теж відчинив вночі кватирку для святого Угодника? Як святкують цей день малеча і дорослі в Україні і за кордоном? які традиції супроводжують це свято? чи замінив святий Миколай свого бородатого зимового колегу Діда Мороза? Про це у Звуках життя “Святий з подарунком”.

Святий Миколай, гадають діти, невтомний трудівник, котрий за одну ніч встигає завітати в гості до кожної дитини. Приходив він сьогодні вночі і до трирічної киянки Марійки Ялової . Що він їй подарував розпитувала кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Про Святого Миколая, цілком реальну історичну постать, відомі деякі факти - історики наводять дані що він жив у четвертому столітті, був Єпископом містечка Міра у Малій Азії, зазнав гонінь за часів імператора Діоклетіана і був сучасною мовою "реабілітований" за Костянтина. Однак не цим від запам”ятався на віки. Чим саме і чи скрізь святкують День Святого Миколая - розповідає релігієзнавець Дмитро Степовик.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Мабуть, ніде в Україні так не шанують Святого Миколая, як в Галичині, припускає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Тут Святого Угодника шанують, люблять і навіть в радянські часи його образ не змогли витіснити кудлатим і чоровононосим Дідом Морозом.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Центр святого Миколая є не лише на Івано-Франківщині, про нього ми вже розповідали сьогодні. У Львові та Ужгороді теж працюють "Святі Миколаї", на їхні адреси надійшло чимало листів цього року. Про ужгородських сучасних святих дізнавалась кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG