Доступність посилання

ТОП новини

Батько Олександра Литвиненка презентував у Києві книжки свого сина.


Слухати: Київ, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Києві батько вбитого у Лондоні колишнього офіцера ФСБ Росії Вальтер Литвиненко та друзі загиблого презентували 2 книги Олександра Литвиненка – «ЛПГ: лубянская преступная группировка» та «ФСБ взрывает Россию».

Вальтер Литвиненко - батько вбитого у Лондоні Олександра Литвиненка.
Учасники прес-конференції знову звинуватили у вбивстві Олександра Литвиненка ФСБ і найвище керівництво Росії.

Ще перед презентацією книжок друг загиблого, директор українського представництва Фонду громадянських свобод Артем Дєгтярьов оголосив заяву. Напередодні, спеціально для Радіо Свобода, він її переклав українською мовою:

«Як відомо, Олександр послідовно і аргументовано доводив, що ФСБ і персонально Путін причетні до багатьох тяжких злочинів. Найбільшими з яких були вибухи у Москві, Волгодонську і Буйнакську у 1999 році.

Хочу наголосити, що за всі ці роки ніхто з керівників Російської держави, або ФСБ, які фігурували в книжках Литвиненка по конкретних справах, так і не наважилися оскаржити його твердження у суді.

Замість цього обидві книжки, а також документальний фільм “Покушеніє на Росію”, який був знятий за їхніми мотивами, були заборонені в Росії. А тираж книжки “ФСБ взрывает Россию” був вилучений співробітниками ФСБ у грудні 2003 року, коли книжки везли до Москви із Риги. Це дало змогу Путіну не коментувати обвинувачення проти нього, висунуті Литвиненком у книзі. Перефразуючи висловлювання “Нема людини – нема проблеми”, можна було сказати: “Нема книги – нема предмету коментарів».


У Києві книжки Литвиненка ніхто не нищитиме?

Батько вбитого у Лондоні колишнього офіцера ФСБ пояснив, чому книжки його сина надрукували в Україні.

Вальтер Литвиненко: «Тут все правда. Ці книжки… Якби була нормальна країна, демократична країна Росія, вони б повинні були розібратися з цією книгою ще у Думі. Вже скільки ця книжка написана лежить. Її цілу машину нелегально привезли до Москви. Її заборонили, знищили ці книжки, забрали, арештували.»

У Києві книжки Литвиненка ніхто не нищитиме. Принаймні так вважає представниця видавництва «Нора-Друк» Елеонора Семенова: «Ми видали цю книжку для того, щоб населення України могло її прочитати. Оскільки суспільство має право на інформацію. І має право аналізувати дії влади. Я дуже хочу, щоб якщо у діях влади з‘являться ознаки спецоперації, щоб суспільство це вчасно помітило і зробило висновки і адекватно реагувало. Давайте будемо вільними і давайте читати інформацію, яка в Росії, на жаль, зараз заборонена».

Учасники прес-конференції, після її закінчення, вирушили до посольства Росії в України, щоб передати книжки Олександра Литвиненка спеціально для президента Росії Володимира Путіна, який завтра приїжджає до Києва.

Керівники Росії неодноразово спростовували свою причетність до отруєння Олександра Литвиненка. А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на вчорашній прес-конференції звинуватив західні ЗМІ в однобокому антиросійському висвітлені цієї теми.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG