Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від візиту до України Президента Росії Владіміра Путіна?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: екс-міністр закордонних справ України Анатолій Зленко та колишній посол України в Росії Володимир Крижанівський.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Завтра починається візит до України президента Росії Владіміра Путіна.

Ведучий: Кирило Булкін
Як вплине на українсько-російські стосунки розвиток політичних подій в Україні? І можна поставити зворотне запитання. Як українсько-російські стосунки впливатимуть на розвиток політичних подій в Україні? Спробуємо поміркувати про це з нашими гостями.

Отже, шановні гості, візит відбувається у час дуже серйозного політичного протистояння всередині України.

Як, на вашу думку, чи вплине цей візит на перебіг протистояння між Президентом і Прем’єром, між Секретаріатом Президента і Кабміном, між більшістю та меншістю в парламенті? Анатолій Зленко: Я думаю, що перш за все російська сторона буде виходити з того, щоб не втручатися в нашу внутрішню політичну ситуацію або в наше внутрішнє політичне життя. Ми за це будемо їй вдячні. І думаю, що це буде нормальна поведінка нашого сусіда щодо ситуації, яка відбувається в нашій країні.

А що стосується нашої внутрішньополітичної ситуації, то я сподіваюся... І сьогодні відбулася зустріч Президента з Прем’єр-міністром, яка тривала досить довго. Мені здається, що сторони намагалися знайти той необхідний компроміс, який буде сприяти стабілізації внутрішньополітичної ситуації в нашій державі.

Звичайно, це не робиться за один раз, але у всякому разі мені приємно те, що така зустріч відбулася і обговорювалися нагальні питання нашого повсякденного життя.

Володимир Крижанівський: Цей візит не може не вплинути на розвиток подій всередині України. До певної міри обов’язково має впливати, тому що цей візит дуже давно чекався все ж таки.

Хоча це робочий візит, він не є державним візитом. Але, Ви розумієте, так давно вже не був Путін у нас! Весь час було начебто враження таке, що він весь час чекає, що ж все - таки “устаканиться” в цій державі, і з ким чітко можна мати справу.

Взагалі останні події, які були в нас всередині України, не сприяли нормальному розвитку і нормальному проходженню візиту, тому що навіть одне уявіть. Взагалі за протоколом бажано, щоб міністр закордонних справ зустрічав президента іншої держави. Це дуже інтересно буде виглядати, як такий... Хоча...

- Якраз сьогодні, здається, прес-секретар Президента сказала про те, що має бути Борис Тарасюк, з Віктором Ющенком має представляти якраз МЗС.

Як, на Вашу думку, на це відреагує, скажімо так, Владімір Путін?


Володимир Крижанівський: Він абсолютно спокійно на це має реагувати, тому що ми самі тільки що говорили, я абсолютно впевнений, що Володимир Володимирович жодним чином не буде робити навіть спроби в такому питанні втручатися у внутрішній розклад того, що робиться в Україні.

Але Ви розумієте, дуже неприємно, коли та фігура, яка зустрічає президента іншої країни, вона до певної міри певним колом керівників в державі, де завойована є його роль, розумієте, як почуває себе навіть з точки зору цієї Путін.

Я абсолютно не є великим прихильником цього політика, але тим не менше я вважаю, що він себе буде почувати дещо не в своїй тарілці, тому що йому ж доповідають про те, що робиться всередині.

Ви розумієте, якщо до певної міри, як йому, мабуть, кажуть, і як намагається все зобразити як в Кабміні, так і в більшості, що він є нелегітимним. Розумієте, це до певної міри якась неповага до Путіна, тому що його будуть зустрічати невідповідно.

Чи добре це для України? Чи добре було зроблено більшістю, щоб довести до такого режиму все це і перед таким важливим візитом вдатися до таких до певної міри недружніх дій по відношенню до Росії?

- Наскільки послаблює Україну на зовнішньополітичній арені ситуація, що склалася навколо міністра закордонних справ Бориса Тарасюка?

Володимир Крижанівський
Анатолій Зленко: Ця ситуація, що склалася, я сказав би відверто, що вона не робить честі нашій державі, в першу чергу на міжнародній арені. Це диво, яке, мабуть, зараз сприймається неоднозначно багатьма країнами світу, тим більше мова йде про міністра закордонних справ і міністр, який більш-менш знайомий в міжнародному середовищі, звичайно, я думаю, що кожний собі, як кажуть, в кишеньку або в лікоть посміхається, коли аналізує ситуацію, яка відбувається в нашій державі.

Відповідаючи на запитання, я поділяю думку Володимира Петровича Крижанівського, як він прокоментував цю ситуацію.

Я думаю, що для російської сторони все рівно, а от як почуватиме себе українська сторона і конкретні особи, то мені хотілося б побачити і почути.

Я думаю, що це перш за все падає відповідальність і ця не зовсім зрозуміла ситуація на нашу сторону. Ми повинні шукати в цьому контексті вихід.

Якщо ми хочемо йти на дружні відносини з російською стороною, а саме так я розглядаю візит Путіна в Україну, і поновлення роботи міждержавної комісії— як відповідний жест, який дає можливість нам визначитися в якійсь мірі щодо найближчого майбутнього, щодо перспективи розвитку наших відносин. Тобто, іншими словами, визначити алгоритм відносин.

Якщо, скажімо, російська сторона побачить, що на перших ролях ті особи, які сьогодні, скажімо, не сприймаються у ВРУ і не сприймаються в Кабміні, здається, це буде трошки дивно.

Тому я вам чесно скажу, що для мене,обізнаного з цими справами, скажімо, на міжнародній арені, мені здається, що, звичайно, таке питання повинне вирішуватися.

Але воно вирішуватися повинне однозначно не силовими методами, а легітимними методами.

- Чого ви найбільше очікуєте від візиту президента Путіна в Україну?

Анатолій Зленко: Я очікую від цього візиту серйозного сигналу на подальшу нормалізацію двосторонніх українсько-російських відносин.

Володимир Крижанівський: Я в першу чергу вважаю, що це робочий візит Президента Росії до Президента України. І надзвичайно важливо, як дві перші особи наших держав зможуть... Надія величезна на те, що все-таки спрацює те, про що ми говорили: є два “баріна” і “баріни” нас розсудять.

Я думаю, що їм вдасться якоюсь мірою все-таки зрушити те неприємне, те, що робиться багато років.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG