Доступність посилання

ТОП новини

Чи сумісні комерція і традиція святкувань Різдвяних свят ? Про це все частіше замислюються в Польщі


Єва Поштар Варшава, 22 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Поляки дуже прив''язані до традиції і релігії. Кажуть, що це своєрідний феномен європейського масштабу. Однак і в Польщі, як в усьому світі, чимраз більше видно вплив глобалізації, а відтак і підпорядкування комерції загального стилю життя. Чи суспільна мода на безідейне, комерційне споживацтво має вплив на Різдвяні традиції в Польщі?

Уже в листопаді великі торговельні мережі заохочують поляків відвідати гіпер- і супермаркети. Звуки колядок лунають з ефіру і навіть з мобільних телефонів. Банки пропонують святковий кредит, закликаючи не відставати від сусідів щодо числа шикарних подарунків для рідні.

А. Рихард: "Споживацтво не може затьмарити сутність традиції"

З питанням про те, чи явище комерції могло б негативно вплинути на традицію святкування Різдвяних свят у Польщі, ми звернулися до відомого соціолога професора Анджея Рихарда: "Вважаю, що це явище пов''язане з наростанням у країні явища споживацтва, яке характерне для держав, що недавно успішно пройшли процес економічної трансформації. Не сподіваюся, що це погано вплине на польську народну традицію. У Польщі багато людей у змозі критично поставитись до напливу комерціалізації. Поляки, з одного боку, користуються пожвавленням у торгівлі, бо покращало економічне становище польських сімей. З іншого боку, люди розуміють, що суть святкової традиції не лише у споживацтві".

Чи бояться впливу комерціалізації в сім''ї, яка багато десятків років дотримується християнської традиції? Говорить нащадок роду графів Шептицьких, з якого походить митрополит УГКЦ Андрей, пані Марія Шептицька: "Правду кажучи, я не відчуваю цієї гонитви за матеріальними благами. Особисто не беру в ній участі, вся моя родина не бере. Наприклад, принципово подарунки на Різдво отримують у нас тільки діти".

Скільки коштують подарунки?

Однак фахівці підрахували, що пересічний поляк цього року витратить на подарунки близько ста євро. А пересічна польська родина призначатиме на влаштування святкового столу подібну суму. Польське духовенство застерігає: люди забувають про духовність, вдаються до гонитви за матеріальними цінностями. Анджей Рихард: "Свято Різдва Христового – не лише церковне свято. Воно стало певним звичаєм нашої цивілізації. Це видно в усій Європі і практично в усьому світі. Буває, що люди не обов''язково християнського віросповідання приєднуються до Різдвяної універсальної традиції. Всюди зустрічаємо ялинку, люди дарують один одному подарунки. Це явище надрелігійне. На мою думку, церкві зараз було б важко надати цій традиції виключно релігійного характеру".
XS
SM
MD
LG