Доступність посилання

ТОП новини

Справа Тарасюка. Що далі?


Тетяна Ярмощук Київ, 25 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Його звільнила Верховна Рада, але суд призупинив дію парламентської постанови. Його не пускають на засідання Кабінету Міністрів, але він обіцяє й надалі приходити туди. Сьогодні відставлений-поновлений міністр закордонних справ Борис Тарасюк розповість про свої плани на майбутнє.


Борис Тарасюк впевнений, що він й надалі залишається чинним міністром, і попри те, що на засідання Кабміну його не пустили вже двічі, каже, що приходитиме туди знову: “Є ухвала суду про призупинення дії цієї постанови, на яку вони посилаються. Крім того, є подання групи депутатів, є указ Президента від 5 грудня, яким підтверджуються мої повноваження. Тобто, з правової точки зору вони не мають жодних підстав заперечувати те, що я є член уряду, і як член уряду маю всі повноваження”.

Президентська сторона теж наполягає, що Борис Тарасюк залишається керівником зовнішньополітичного відомства. Представник Президента у парламенті Роман Зварич зазначає: “Міністр закордонних справ Борис Іванович Тарасюк виконуватиме свої обов’язки у повному обсязі. Тарасюк є і буде міністром закордонних справ. Крапка”.

Після підписання Президентом Державного бюджету на наступний рік, у кулуарах говорили про кадрові домовленості між Ющенком та Януковичем. Серед яких, зокрема, голосування більшовиків за постанову про звільнення керівника СБУ Ігоря Дріжчаного, яку до парламенту подав Президент. Що ж до Бориса Тарасюка, то антикризовики продовжують наполягати на його нелегітимності, однак їхня позиція стала вже не такою категоричною.

Регіонал Олексій Плотніков в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: “Ніхто не відміняв постанову Верховної Ради про його звільнення. З юридичної точки зору він є звільнений парламентом. Ми до цього ставимося з точки зору того, що краще врегулювати стосунки між гілками влади по лінії Кабінет Міністрів — Президент, ніж розвивати цей конфлікт. Ми не наполягаємо на тому, щоб зараз інтенсифікувати цей конфлікт, щоб його розвивати до нового року, чи на першому тижні нового року”.

У перший день зими парламент відправив Бориса Тарасюка у відставку. Після чого Шевченківський суд Києва призупинив дію парламентської постанови. А Президент, у свою чергу, підписав указ про продовження виконання Борисом Тарасюком обов’язків міністра закордонних справ. Попри це відставленого-поновленого міністра двічі не впустили за засідання уряду. Однак під час відвідин України Президентом Росії Владіміром Путіним українське МЗС представляв Борис Тарасюк.
XS
SM
MD
LG