Доступність посилання

ТОП новини

Іран і санкції ООН


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 25 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати пропонують вжити нових політичних та економічних заходів щодо Ірану, щоб примусити режим у Тегерані припинити розробки ядерної програми з метою виготовлення атомної зброї. Така реакція Вашингтона на те, що Іран заявив про свій намір продовжувати ядерну програму попри санкції, запроваджені Радою безпеки ООН.


На перший погляд, Іран покарали досить суворо: заборонено продавати йому технологію, сировину та матеріали, які можуть сприяти ядерним і ракетним програмам. Замороженню підлягають банківські рахунки та активи чільних діячів і компаній, причетних до ядерних і ракетних розробок.

Державний секретар США Кондоліза Райс наголосила, що головне полягає не стільки в тих заборонах, скільки в тому, що резолюція Ради Безпеки посилається на Статтю 7-му Статуту ООН і таким чином “відносить Іран до парій — і відносно світової спільноти, і відносно того, що на Іран відтак дивитимуться як на країну, вилучену з числа партнерів у міжнародній економіці”.

Самої резолюції недостатньо?

А заступник держсекретаря Ніколас Барнс вважає, що самої резолюції недостатньо. Він заявив, що якщо упродовж двох місяців Іран не припинить ядерних розробок, то ООН вдасться до суворіших економічних санкцій. Барнс закликав країни-члени ООН не продавати зброї Іранові.

Як відомо, Москва продає Тегеранові зенітні ракетні батареї. Заступник держсекретаря також запропонував припинити надання кредитів Іранові, оскільки ті гроші Іран направляє терористичним організаціям — “Хезболлі” та “Хамасу”. Кілька провідних європейських банків уже не надають Іранові кредитів.

На думку французького посла в ООН Жан-Марка де ла Саблієра, “перед Іраном стоїть чіткий вибір: співробітничати з міжнародною спільнотою або опинитися у цілковитій ізоляції. Ми сподіваємося, що Іран вибере діалог”.

Тим часом іранський посол Жавад Заріф звинуватив Раду безпеки в заподіянні “історичної кривди” Ірану, а іранський президент Ахмадінеджад пригрозив:ООН,мовляв, ще пошкодує.

Зусиллями Росії з резолюції Ради безпеки ООН вилучили низку практичних санкцій

Американські оглядачі, такі як Білл Кристолл, редактор журналу “Уїклі Стандарт”, вважають, що Іран взагалі відбувся легким переляком, бо зусиллями Росії з тексту резолюції видалили низку практичних заходів, що могли б справді загальмувати ядерні та ракетні розробки в Ірані. Так, не згадано в резолюції про Бушерський реактор, що його будує Росія на півдні Ірану. Всупереч бажанню Сполучених Штатів, резолюція не забороняє закордонних подорожей іранських урядовців та учасників ядерних і ракетних програм.

“Вашингтон Пост” у редакційній статті під заголовком “Російське “НІ” Ірану” пише: “У той час, як іранські розробки тривали безкарно, обговорення проекту резолюції в Раді безпеки було фактично зірване російським урядом пана Путіна, який намагався захистити свої власні економічні інтереси і зобразити себе глобальною потугою, здатною протистояти Сполученим Штатам”. Газета називає російську політику в Раді безпеки “цинічною”.
XS
SM
MD
LG