Доступність посилання

ТОП новини

"Вони, якоюсь мірою, "свої серед чужих", – доктор політичних наук Сергій Телешун про призначення Юрія Павленка і Павла Качура.


Людмила Ваннек Прага-Київ, 26 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нові призначення в українських регіонах: Юрій Павленко президентським указом призначений головою Житомирської облдержадміністрації, а Павло Качур відтепер - голова Сумської облдержадміністрації. Експерт "Свободи сьогодні" цього разу – професор, доктор політичних наук Сергій Телешун.

Сергій Телешун
Л. Ваннек: Дякую за участь у програмі! І відразу запитання: Як фахівець, в якому контексті Ви розглядаєте ці призначення?

С. Телешун: Аналізуючи ці призначення, їх потрібно чітко розділити на дві складові: в принципі призначення і мета, з якою вони призначені. Я розглядаю це насамперед у контексті призначень і конкурентної боротьби між Кабінетом Міністрів і Секретаріатом Президента. Так ось, ці дві особи призначені за квотою (насамперед!) Президента, згідно з конституційними повноваженнями Президента. Вони не є "суперключовими" на українській політичній мапі і я би, все ж таки, їх прив’язав до конкретних груп впливу на Президента, зокрема групи Івана Васюника, як їх називають, "галичани"...

- Це Ви мате на увазі конкретно Павла Качура, колишнього львів’янина, чи не так?

- Саме так. Друге: я не виключаю приватних груп, тобто оточуючих, близьких до Президента, груп, і це - Юрій Павленко.

Однак, чи є вони фахівцями? Я вважаю, що, в принципі, вони ними можуть бути. В усякому разі, є оцінка і Юрію Павленку, і Павлу Качуру: вони насправді люди, які більш-менш підготовлені до своєї діяльності. Проте, призначення їх на області (наприклад, Юрія Павленка на Житомирську, де особливо сильні позиції Олександра Мороза і соціалістів, по-друге, призначення Павла Качура на Сумщину, батьківщину Президента, але разом з тим, де сильні позиції не тільки помаранчевих політичних сил, а й насамперед позиції антикризової коаліції)... Це не переломна ситуація, а, в якійсь мірі, реалізація інтересів Президента, "перепрацевлаштування", бо вони пішли з посади радників, зверніть увагу!

- Але, між іншим, голова ОДА Житомирщини, якого звільнили звідти, зараз призначений радником Президента! Тобто, вони просто міняються місцями?

- Так, це така собі "кадрова тусовка", яка не посилить позиції Президента ні в якому разі і, якоюсь мірою, не послабить. Я маю на увазі в регіоні. Чи будуть шановні "призначенці" ефективними? Це вже інше питання.

Бо Юрій Павленко непогано, на думку експертів, проявив себе на посаді міністра Міністерства з проблем молоді, сім''ї і спорту, і цю оцінку дали й антикризовики, і прихильники помаранчевих сил. По-друге, Юрій Павленко, на відміу від Володимира Поляченка, все ж так чітко просигналізував Президентові про свою політичну позицію (пам"ятаєте, коли частина "нашоукраїнців" хотіла залишитись у складі Кабінету Міністрів, прем''єр звернувся, Поляченко, так би мовити, призупинив своє бажання, залишившись міністром охорони здоров''я). Тоді Юрій Павленко чітко визначився, і, я впевнений, це визначення було не тільки його позицією, а й рекомендацією дуже близьких людей до Президента, які йому порекомендували вести себе саме так, а не інакше.

- А щодо Павла Качура?

- Це, на мою думку, поєднання політичних сил, які він представляє, і груп впливу, які - так чи інакше - реалізуються в цій ситуації. По-друге, я пам''ятаю, коли був з''їзд "Нашої України", гуртували списки на парламентські вибори, пригадуєте?

Павло Качур тоді не встиг. Навіть був конфлікт із Романом Безсмертним, бо Качур вирішував, чи залишитись міністром, чи, все ж таки, піти в депутати. Але, як показав досвід, його не забули ( і як колишнього депутата не забули, і як колишнього заступника Львівського голови, і, як я зрозумів, колеги по регіону), бо "нашоукраїнці", бачите, тоді у список його не поставили, сказали, що він так довго вагався (це заява Безсмертного), обирав, на якому стільці сидіти, то вони вибрали самі. Але, як ми бачимо, колеги не дали забути цю цікаву особистість, і Павло Качур буде працювати в Сумщині, достатньо складному регіоні, до якого, як не дивно, опосередковано повернувся Володимир Щербань і де посилюються сили, скажемо так, спрямовані на підтримку антикризової коаліції.

- Я читала, що Сумщина була навіть лідером по скаргах на ім''я Президента! Так говорять про цей регіон.

- Абсолютно! В усякому разі є те, що ми називаємо "критичним ставленням до чільників президента", які там ефективно діяли, (або неефективно)... І було багато очікувань. І Президент - з одного боку - зберігає контроль над регіоном в усякому разі, а з іншого - влаштовує людей, яких , із тих чи інших причин, не хотілось би викидати з "політичної обойми". Але я, все ж таки, обережно ставлюсь до цих призначень, бо, на відміну від антикризовиків, Президент це називає "втратою кадрової перспективи" (є такі технології). Якщо антикризовики залучають дедалі більше людей, бо ж Юрій Луценко не зможе своєю "Самообороною" залучити нові обличчя (або старі) то в кадровій політиці Президент ходить по колу. Він не вербує волонтерів власної підтримки. І це є проблема.

Але ці фігури не будуть заважати Кабінету Міністрів. З ними Кабмін і пан Рибак, і інші відповідальні (і Микола Азаров, і Андрій Клюєв) зможуть домовитись із тих чи інших питань. Це не конфронтаційні люди, вони будуть (з одного боку) вважатись "президентськими", з іншого - не будуть іти на політичний конфлікт, або на бізнес-конфлікт із "групами впливу регіональними".

- Але, все ж таки, це люди з Центру, і вони сідають в регіональні крісла, де вони, напевно, не дуже добре орієнтуються?

- Так. Їм буде дуже важко. Доведеться рахуватися зі соціально-економічною ситуацією, по-друге, вони не зможуть впливати, якщо навіть будуть питання виборів дострокових... Якими б фаховими ці люди не були.

За ними ж не стоять (окрім обмежених ресурсів, груп підтримки - адміністративної), якісь великі гроші.

Я не впевнений, що на них будуть кинуті якісь інформаційні ресурси, кадровий інтелектуальний потенціал.

Їм буде дуже-дуже важко і, відверто кажучи, я їм навіть не заздрю. З іншого боку – в суто в кар''єрних перспективах - це для них дуже і дуже цікаво. Вони, якоюсь мірою, як колись був непоганий фільм, "свої серед чужих".

- Там ще було продовження назви у фільмі Нікіти Міхалкова – "...чужий серед своїх".
XS
SM
MD
LG