Доступність посилання

ТОП новини

Смертний вирок Саддамові Хусейну залишили в силі.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Іраку апеляційний суд підтвердив смертний вирок колишньому президенту країни Саддаму Хусейну. Цей вирок було винесено на першому суді над диктатором. Як заявив член трибуналу Мувафак аль-Рубайє, вирок виконають упродовж 30 днів. “Саддама повісять, – сказав він, – навіть якщо офіс президента не ратифікує цього рішення”.

Саддам Хусейн під час оголошення смертного вироку в листопаді 2006 року
Здавалося б, якщо навіть президент Іраку не має права пом''якшити вирок, то навіщо потрібна процедура ратифікації? І справді, практично ратифікація – річ умовна. Та навіть і теоретично теж, бо, згідно з законом, якщо смертний вирок підтверджений апеляційним судом, то жодних нових апеляцій не передбачається.

Разом з тим, глава держави, у даному випадку президент Іраку Джалал Талабані, мусить поставити на смертному вироку свою печатку і тим самим формально ратифікувати рішення суду. Але Талабані заздалегідь попередив, що цей обов''язок покладе на віце-президентів, оскільки він особисто налаштований проти смертних вироків. За словами судді Раеда аль-Джахі, “за статтею 37-ю Конституції, ніхто не має права помилувати або скоротити термін ув''язнення тих, хто засуджений за скоєння злочинів, які підпадають під міжнародну юрисдикцію”. Це стосується й колишнього правителя Іраку, оскільки його засудили за злочини проти людства. Навіть Верховний трибунал Іраку виключає помилування, коли йдеться про міжнародні злочини.

Саддама Хусейна визнали винним у страті 148-ми шиїтів

Колишнього президента Іраку засудили до смертної кари 5 листопада за його безпосередню роль щодо страти 148 шиїтів. Це була частина кампанії покарання повстанців за їхній замах на життя диктатора 1982 року. Саддам на суді казав, що ті люди були засуджені законним тодішнім іракським судом за спробу вбити президента.

Щодо реакції у Сполучених Штатах, то вирок поваленому правителеві не викликав співчуття до нього. І не лише тому, що на відміну від Європи, в Америці смертну кару не скасовано. Офіційний Вашингтон вітав цей вирок. Однак міжнародні правозахисні організації розкритикували судову процедуру. «Міжнародна Амністія» заявила, що суд проводився із серйозними порушеннями норм, а організація «Human Rights Watch» вважає, що вирок “не відповідає законним нормам”.

Хусейну загрожує смертна кара й на іншому судовому процесі

Нагадаємо, що Саддам Хусейн залишається підсудним на іншому судовому процесі, де його звинувачують у геноциді та інших злочинах під час придушення спротиву етнічних курдів.

Прокуратура стверджує, що 1988 року Хусейн віддав наказ знищити у північній частині Іраку 182 тисячі курдського цивільного населення. За цей злочин йому також загрожує друга смертна кара.

Представник трибуналу заявив, що Саддама Хусейна можуть повісити ще до кінця грудня, і якщо так станеться, то другий процес, де на лаві підсудних сидять кілька його поплічників, продовжать без участі диктатора. На тому процесі оголошена перерва до 8 січня.
XS
SM
MD
LG