Доступність посилання

ТОП новини

Магія числа. У Дніпропетровській обласній раді 100+1 депутат.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 27 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – У Дніпропетровській обласній раді склалася парадоксальна ситуація – замість належних 100 депутатів там фактично працює 101, причому повноваження кожного офіційно підтверджені. Керівництво обласної ради розводить руками: чекаємо роз’яснень з Києва, від Центральної виборчої комісії.

Рішення про те, що у депутатському корпусі Дніпропетровської обласної ради 5-го скликання працюватиме 100 депутатів, ухвалив майже рік тому попередній склад облради. Депутати довго обговорювали це питання, і вирішили зупинитися на числі «сто». Воно, мовляв, і кругле, і красиве.

Однак «цифрова» гармонія в новообраній облраді виявилась порушеною практично від самих виборів. Замість 100 депутатів де-юре до роботи в облраді де-факто взялися тільки 99. Cотий, Павло Лазаренко, який потрапив до депутатського корпусу за списками блоку свого імені, на жодному із зібрань не був і керував своєю фракцією в телефонному режимі, з-за океану.

Районний суд відновив цифрову гармонію

Однак, як виглядає, така ситуація влаштовувала не всіх. За позовом юриста Бориса Філатова, 18-го липня Жовтневий райсуд Дніпропетровська призупинив повноваження Павла Лазаренка як депутата облради через його кількарічну відсутність в Україні. Примітно, що про це судове рішення стало відомо аж за півтора місяця, відтак однопартійці колишнього прем’єра не встигли навіть подати апеляцію.

Замість Лазаренка депутатом від блоку його імені обласна територіальна виборча комісія зареєструвала Віталія Задорожнього, і число народних обранців в облраді знову стало круглим.

Але не на довго

Однак усередині листопада дніпропетровським громадівцям таки вдалося відстояти свого лідера – Апеляційний суд області задовольнив апеляційну скаргу і відновив депутатство Лазаренка. Відтак в обласній раді стало на одного депутата більше. Законодавчого механізму, щоб вийти з колізії, зокрема, припинити повноваження депутата, який замінив Лазаренка, немає, каже голова облради Юрій Вілкул, відтак залишається тільки чекати. «Є механізм введення депутата в обласну раду, немає механізму виведення депутата. Такий, на жаль, закон. Ми звернулися в Київ, до нашої центральної виборчої комісії. Вона нам дасть роз’яснення».

Однак справа з відновленням «сотки» у депутатському корпусі облради може бути вирішена і без роз’яснень ЦВК. Юрист Борис Філатов не відступає, він подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України і знову вимагає призупинення депутатських повноважень Павла Лазаренка.
XS
SM
MD
LG