Доступність посилання

ТОП новини

Основними подіями 2006 року більшість латвійців назвали проведення в Ризі саміту НАТО та Чемпіонату світу з хокею.


Людмила Пилип Рига, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 2006 рік став для Латвії важливим у сенсі зростання пізнавання країни у світі. Проведення в Ризі саміту НАТО та Чемпіонату світу з хокею, візити в країну монархів Великобританії, Нідерландів та Патріарха Московського, висунення кандидатури президента Латвійської Республіки на посаду Генсека ООН, а також перемога латвійської марафоністки на міжнародних змаганнях в Нью-Йорку - ці події, на думку більшості латвійців, стали основними для Латвії у 2006 році.

Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга вважає, що 2006 рік був надзвичайно насиченим для Латвії, як у політичній, так і в інших сферах життя: «Нам не слід ображатися на 2006 рік. Рідко коли в нашій історії проводилися такі важливі міжнародні події, як цього року, а також були такі блискучі досягнення наших громадян на міжнародній арені. Кожна з цих подій привернула увагу світу до латвійської землі, до того, яка вона, скільки людей тут проживає, які має економічні можливості. І загалом, що собою представляє ця Рига, де так багато різного відбувається, і стільки людей туди приїздить», - зазначила Вайра Віке-Фрейберга

Опитані нами респонденти були одностайні в думці, що саміт НАТО, який зібрав в Ризі 25 лідерів країн-членів Альянсу та чисельних гостей, а також Чемпіонат світу з хокею стали найважливішими для Латвії подіями року: «Я, як патріот Латвії, скажу, що важливим був саміт НАТО. І кожний мешканець Латвії переживав, щоб цей захід пройшов вдало. Так і було. Можливо, наші добрі думки допомогли цьому».

Державний секретар міністерства внутрішніх справ Латвії Ілзе Петерсоне вважає, що ці заходи стали перевіркою дієздатності латвійських спецслужб. За її словами, важливим для майбутнього Латвії також є прийняте ЄС рішення про приєднання Латвії в наступному році до Шенгенського безвізового простору. Ілзе Петерсоне: «Рік починався з приємної події – Чемпіонату світу з хокею, який також став викликом для наших служб безпеки. Це була маленька підготовка до саміту НАТО. Ну і , безумовно, проведення саміту, який проходив у напруженій, але діловій обстановці. І останнє, грудневе рішення з Шенгену також довело, що ми зможемо до нього підготуватися та мобілізувати сили».

Безумовно, для пересічного латвійця не все сьогодні в країні відбувається так, як би цього хотілось. У Латвії зростають інфляція та ціни на товари і послуги, мешканці країни виїжджають на заробітки за кордон. Однак, на думку ректора Ризької Міжнародної вищої школи економіки та управління Бориса Курова, Латвія все більше усвідомлює себе європейською державою: «Я думаю, що основна подія, яка не обмежується одним роком, це відбувається вже на протязі багатьох років – зростає самосвідомість Латвії як європейської держави, поступово вона включається в інтеграційні процеси, з’являється самоповага, проводяться важливі заходи. Сам досвід проведення цих заходів дає Латвії, як державі, усвідомлення своєї важливості та солідності».

В кінці року, як правило, підбивають підсумки і будують плани на майбутнє, як в глобальному масштабі, так і в особистому житті. Для Латвії рік, що минає, був здебільшого успішним.
XS
SM
MD
LG