Доступність посилання

ТОП новини

2006-й приніс Польщі і ріст економіки, і політичне протистояння. А загалом, поляки задоволені...


Єва Поштар Варшава, 26 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Оптимізм та задоволення життям – ось що приніс полякам рік 2006. Про це свідчать результати останніх соціологічних досліджень. Польськi громадяни в більшості своїй є прихильниками Євросоюзу і Євроконституції, але невдоволені діями свого уряду.

2006 рік приніс Польщі низку політичних протистоянь, зокрема при формуванні та діяльності парламентської коаліції. Політику свого уряду в році, що минає, поляки оцінюють неоднозначно. Схвалюють антикорупційні заходи, критикують політичні скандали. Попри це, опитування громадської думки показують, що поляки наприкінці 2006 року залишаються оптимістами і найбільше задоволені своїми родинами та друзями.

Грошей все ще бракує

Натомість, поляки невдоволенi своїм матеріальним становищем. Тут видно певний парадокс, бо, за статистичними даними, громадянам Польщі живеться набагато краще, ніж торік. Соціологи пояснюють цю ситуацію прислів''ям: апетит приходить під час їди.

Черговим парадоксом є те, що поляки, обравши до парламенту відвертих євроскептиків, що виступали проти ЄС, самі в 2006 році стали євроентузіастами. Громадяни Польщі переважно схвалюють європейську тісну інтеграцію, зокрема проект Євроконституції.

"Кваснєвський був кращим президентом"

2006 рік був також першим роком каденції президента Леха Качинського. Порівнюючи заслуги теперішнього президента з його попередниками, поляки вище Лєха Качинського ставлять Александра Кваснєвського.

Найбільшим патріотом своєї Вітчизни з усіх дотеперішніх президентів поляки вважають Лєха Валенсу. Ми попросили колишнього президента назвати найважливіші події 2006 року у європейській політиці та українсько - польських відносин. Лєх Валенсa: "Знаєте, все відбувається надто повільно, надто егоїстично. Я вважаю, треба більше думати європейськими категоріями, навіть глобальними. Тут надто мало конкретних дій. Тoму я хвилююся. Боюсь, щоб нас доля гірко не провчила. Цей рік, що минає, оцінюю загально на плюс, але такий малесенький плюс".

Головний герой року - економіка

3 перспективи Європарламенту оцінкою 2006 року поділилася з нами польська євродепутатка Гражина Станішевська: "Погане враження на мене справило погіршення німецько-польських відносин. Українсько-польські взаємини стабілізувались. Польща, не дивлячись на політиче протистояння в Україні, заявляє про свою допомогу. Радію з цього приводу. Не було в цьому році перелому в ставленні Євросоюзу до України. ЄС постійно відноситься до України тільки як до сусіда".

Підбити підсумки 2006 року Радіо Cвобода попросило польськoгo соціологa, професорa Анджея Рихардa: "На мою думку, в цьому році основне значення для Польщі мало те, що, попри політиче протистояння,відбувалося зростання економіки. Саме зростання польської економіки вважаю найбільшим героєм року, що минає".
XS
SM
MD
LG