Доступність посилання

ТОП новини

Євро святкує п''ятирічний ювілей.


Наталія Вікуліна Брюссель, 28 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.Ua) – Європейці добре подружилися з євро за п”ять років його існування, однак і досі не знають про деякі переваги нової валюти. Такого висновку дійшла Єврокомісія за кілька днів до першого ювілею євро. День народження нової валюти країни єврозони святкуватимуть у розширеному складі – на європейську грошову одиницю переходить також Словенія.


Європейці загалом задоволені єдиною європейською валютою, однак і через п''ять років після запровадження ще не знають усіх переваг євро, або пов''язують народження нової валюти з підвищенням цін.

Бракує інформації про переваги євро

Брюссель вважає, що європейським країнам слід краще інформувати своїх мешканців про те, яку користь приносить євро. За словами Комісара ЄС з економічних питань Хоакіна Альмуніа, найочевиднішими здобутками євро є те, що завдяки цій валюті єврозона має низьку інфляцію і низькі відсоткові ставки, дешевший імпорт і більший обсяг торгівлі та інвестицій тощо. Завдяки євро також стало зручніше подорожувати з однієї до іншої країни єврозони.

Між тим більшість європейців і досі не знає про всі переваги євро. Три чверті мешканців Європи не усвідомлюють, що не платитимуть додаткових грошей, якщо знімуть готівку з банківської карточки або платитимуть цією карткою, перебуваючи в іншій європейській країні. Ще більше європейців не знають, що за переказ грошей у євро не потрібно сплачувати комісійні.

Нагадаю, що єдиною європейською валютою користується сьогодні 12 країн ЄС: Австрія, Бельгія, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Фінляндія і Франція.

В єврозоні поповнення

А в день свого п''ятиріччя сімейство євро чекає на поповнення. Новачком стає Словенія, і таким чином єдиною європейською валютою регулярно користуватиметься ще 2 мільйони людей. Говорить глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу: “Запровадження євро є історичною подією для Словенії. Я впевнений, що перехід на євро пройде без ускладнень. Я знаю, що словенський народ уже дуже добре знайомий з євробанкнотами і монетами. Але я впевнений, що 1 січня стане хвилюючим моментом для словенців, як це було для громадян 12 країн Євросоюзу при запровадженні євро”.

Словенія з найбільшим серед нових країн ЄС ентузіазмом планувала перехід на євро. Цьому сприяло сусідство з Італією і Австрією, де користуються євро з першого дня його народження. Любляні першій (і поки що єдиній з усіх новачків Євросоюзу) вдалося виконати критерії для вступу до єврозони. Запровадити євро 2007 року планувала також Литва, але Єврокомісія цього не дозволила через інфляцію. Вона є більшою, ніж це допускається в єврозоні.

Комісар ЄС з економічних питань Альмуніа вважає, що перехід на євро є головною подією для Словенії, але також і викликом. "Запровадження євро відкриє величезні можливості для громадян Словенії, краще захистить економіку країни, забезпечить нижчу інфляцію, нижчі відсоткові ставки. Євро також буде викликом, адже щоб отримати переваги від членства в єврозоні, слід також докласти зусиль для модернізації економіки”,— вважає комісар ЄС, відповідальний за економічні питання.
XS
SM
MD
LG