Доступність посилання

ТОП новини

Німці завершують рік з піднесеним настроєм.


Надія Кандиба Берлін, 28 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Німеччина завершує 2006 рік з добрим настроєм. Економіка переживає піднесення, кількість безробітних скорочується, а завдяки вдало проведеному Чемпіонату світу з футболу країна знайшла чимало нових прихильників. Отже, у політиків у Берліні є всі підстави для того, щоб у Новорічну ніч підняти келих з шампанським.

Сенсаційні новини від Федерального агентства з питань праці почали надходити ще у вересні. Рівень безробіття, від якого Німеччина потерпала всі останні роки, почав помітно скорочуватися. Врешті-решт середня кількість безробітних зменшилася з майже п''яти мільйонів до чотирьох з половиною мільйонів осіб.

Праця – найкращий подарунок

Експерти прогнозують, що економічне піднесення триватиме до 2008-го року, а разом з ним і відлига на ринку праці. Говорить офіційний представник канцлера Німеччини Ульріх Вільгельм: «Створення додаткових робочих місць – це важливий сигнал для всієї Німеччини. Як серед інвесторів, так і серед споживачів зберігається добрий настрій. Особливе значення має те, що такий розвиток спостерігається також у східній Німеччині».

Попри такий успіх, уживатися консервативним політикам та соціал-демократам в одному уряді не так уже й легко. Цього року в Берліні не бракувало внутрішньопартійних суперечок. Особливо, коли йшлося про реформу системи охорони здоров‘я. Інколи здавалося, що велика коаліція взагалі стоїть перед розколом.

Значно більшу гармонію правлячі партії продемонстрували в міжнародних питаннях. Канцлеру Німеччини, лідеру ХДС Анґелі Меркель вдалося знову повернути в конструктивне русло відносини з США. Водночас Меркель не цуралася й однозначних заяв у таких делікатних питаннях, як, наприклад, американський табір Гуантанамо, де без суду й слідства утримують осіб, яких підозрюють у терористичній діяльності. «Така структура, як Гуантанамо, не може і не повинна довго існувати. Це моя позиція й моя точка зору. І я відстоюватиму її, де б я не виступала», — заявила Меркель.

Відносини з Росією: без панібратства

Вартим уваги є те, що Німеччина відмовилася від панібратських відносин з Росією. Останнім доказом цьому став візит міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра до Москви. Представляючи там програму майбутнього головування Німеччини в ЄС та «великій вісімці», він порушив також не дуже приємні для Кремля теми, які стосуються прав людини.

Щож до відносин з Києвом, то тут, як зазначають німецькі політологи, нині важко говорити про зрушення в який-небудь бік. Як зазначив експерт берлінського Фонду науки й політики Роланд Ґьотц, «практично нічого не змінилося. Німеччина позитивно ставиться до процесу реформ в Україні. Однак було замало можливостей для прямої підтримки цього процесу. Це пов''язане передусім з тим, що українській стороні, так би мовити, бракує відправних точок, кожні два місяці відбуваються якісь внутрішньополітичні зміни, і тому бракує потенціалу для проведення конструктивної зовнішньої політики»

Німеччина завойовує серця

Найяскравішою подією для німців цього року став Чемпіонат світу з футболу. Завдяки цій першості, під час якої панував ейфорійний настрій, країна здобула чимало нових шанувальників та друзів. Німців не засмутив навіть той факт, що національна команда посіла лише третє місце. У Берліні тисячі вболівальників вітали німецьку національну збірну та її тренера Юрґена Клінсманна, як справжніх переможців. На що Клінсманн відповів: «Ми можемо лише сказати, що дякуємо вам тисячу разів! Це було фантастично! Ви супроводжували нас упродовж всього цього часу. Чемпіонат приніс нам масу задоволення. І команда була просто забійною. І взагалі все було забійно!».
XS
SM
MD
LG