Доступність посилання

ТОП новини

Італія: спорт і політика були головними у 2006-ому.


Наталка Кудрик Рим. 26 грудня 2006 (RadioSvoboda) – Коли б на всесвітньому форумі в кінці року виділяли країни, які найбільше запам''яталися гучними подіями і здобутками, то Італія цілком заслужено могла б претендувати на перемогу у номінації „Спортсменка 2006”. Рік, що минає, видався справді врожайним на спортивні події і скандали. Зі спортивним інтересом італійці підійшли і до політичних виборів: тричі люди приходили на дільниці для голосування. На порозі 2007 року країна залишається розділеною на дві команди – між Проді та Берлусконі.

Площа Іспанії у Римі - улюблене місце туристів.
Мелодія національного гімну стала найпопулярнішою цього року в Італії. У лютому вона була символом XX зимових олімпійських ігор у Турині. Італійські спортсмени вибороли тоді 11 нагород і в списку країн-призерів посіли 9 місце. Українська збірна здобула лише 2 бронзові нагороди. Найліпше на Олімпіаді виступили німецькі атлети: їхній здобуток – 29 медалей. А найприємніша спортивна подія року – перемога італійської збірної з футболу. Італійці вчетверте здобули титул чемпіонів світу з футболу, і гімн разом з голосами фанатів залунав гучніше від П''ємонту до Сицилії.

Не обійшлося без скандалів

У липні завершився великий судовий процес щодо договірних матчів національної першості з футболу. В результаті корупційного скандалу, з чотирьох обвинувачуваних команд найбільше перепало „Ювентусу”: "стару синьйору" перевели до нижчої ліги і позбавили двох останніх титулів чемпіона Італії.

Клуб „Мілан” залишився без головного нападника, українця Андрія Шевченка, котрий перебрався до лондонського „Челсі”. Нині британські журналісти підраховують, скільки горілки міг придбати бізнесмен Абрамович на 45 мільйонів євро, натякаючи на високу ціну за Шевченка і малу кількість забитих ним голів на англійському полі.

Попрощався з італійською командою „Феррарі” і взагалі залишив великий спорт Міхаель Шумахер, відомий німецький автогонщик, семиразовий чемпіон світу: "Я так вирішив, тому що вже не маю ні сил, ні наснаги, ані мотивації, щоб досконало робити свою справу і бути на першому місці”. Кар''єру 37-літнього пілота Шумахера назвали унікальною за всю історію автоперегонів "Формула-1".

Політичні перипетії

Навесні після парламентських виборів з мінімальною перевагою до влади прийшли лівоцентристські сили на чолі з 77-літнім прем''єр-міністром Романо Проді. Тоді його соратник Франческо Рутеллі так окреслив завдання лівоцентристів: "Поліпшення економіки, збільшення робочих місць і об''єднання країни після глибокого розколу упродовж виборчої кампанії. Ми беремо на себе цю відповідальність".

Наприкінці року кабінет міністрів охрестили в народі як уряд податків. Багато італійців критикують держбюджет на 2007 рік, який передбачає збільшення податків. Новий рік уряд Романо Проді зустрічає з низьким рейтингом народної довіри: його діяльністю задоволені трішки більше 30 % громадян.

Попередній прем''єр, лідер правоцентристів Сильвіо Берлусконі, програв парламентські і регіональні вибори. Конституційна реформа, запропонована його урядом, провалилася, не здобувши підтримки населення на референдумі у червні. Берлусконі без бажання залишив прем''єрське крісло і перейшов у жорстку опозицію, яка збирає багатотисячні маніфестації проти дій чинного кабінету.

Неабияку активність Італія проявила на міжнародній арені щодо розв''язання близькосхідних конфліктів. Саме у Римі 26 липня відбулася перша і єдина конференція з урегулювання воєнної суперечки між Ліваном та Ізраїлем. Невдовзі Італія відправила до Лівану свій військовий контингент. Водночас на початку грудня італійські вояки завершили трирічну місію в Іраку.

Історичною виявилася турецька місія Папи Римського Бенедикта XVI

Відвідавши наприкінці року Анкару і Стамбул, Святіший Отець закликав до налагодження справжнього діалогу між християнством та ісламом і підтримав наміри Туреччини стати членом Євросоюзу. Візит поставив крапку у дискусії, яка виникла після наведення Папою цитати про іслам та насильство під час його виступу в Німеччині. Мусульманський світ відповів на це дуже бурхливо, часом агресивно, трактуючи цитати, які використав Папа Римський, по-своєму.
XS
SM
MD
LG