Доступність посилання

ТОП новини

Газова сага-2006.


Тетяна Ярмощук Київ, 29 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.Ua) – Газова тема у 2006 році була чи не найобговорюванішою в Україні. З цією темою Україна вступає у новий рік.


... Передзвін келихів і бій курантів Спаської вежі, заклопотані газпромівці перекривають газовий кран Україні. У прямому ефірі. Так починався 2006 рік. Росія вимагає від України 230 доларів за тисячу кубів газу, Україна апелює до угод попередніх урядів, за якими російський газ ще довго мав би коштувати 50 доларів.

Зійшлися на 95 доларах за тисячу кубів

А ще – на створенні спільного підприємства між “Нафтогазом” та компанією "РосУкрЕнерго", яке постачатиме в Україну “блакитне паливо”. Українські перемовники повідомляють про новий етап в енергетичних відносинах між Києвом та Москвою і не приховують задоволення. Тодішній керівник “Нафтогазу” Олексій Івченко: “Таким чином, я гадаю, що наші стосунки повністю переходять на ринкові і дають нам можливість забезпечити ті потреби, які потрібні нашим компаніям”.

Втім, навколо угод клубочаться підозри. Прем’єр-міністр Юрій Єхануров у день підписання угод перебував у Києві і не міг пояснити журналістам, звідки ж взялася ціна 95 доларів: “Це спільне підприємство буде здійснювати транзит до кордону України туркменського та російського газу, який ітиме на внутрішні потреби України. Ціна газу визначена у розмірі 95 доларів. Я не знаю, але у нас ціна 95, як вона виходить у "РосУкрЕнерго", це їхні проблеми, ми отримуємо на кордоні ціну 95”.

Експерти критикують угоди, опозиційні політики говорять про зраду

А парламент відправляє уряд у відставку. З’ясовується, що ціна 95 доларів – це ціна змішаного середньоазійського та російського газу, який і постачатиметься в Україну. Що ця ціна чинна лише на перше півріччя 2006 року, а ціна транзиту російського газу Україною – на 5 років. Що зв’язку “ціна на газ – ціна на транзит”, яка пом’якшувала для України свавілля постачальників газу, розірвано. Що репутація компанії- посередниці "РосУкрЕнерго" зовсім не є бездоганною.

Найгостріше критикувала січневі угоди Юлія Тимошенко

“Неправда, яку сказали суспільству після підписання цих угод, полягала у тому, що ціна на рівні 95 доларів на 5 років. Насправді через посередництво "РосУкрЕнерго" таки прийняли ціну газу 230 доларів за тисячу кубів від Росії. І ціна 230 зафіксована цією угодою. Ця ціна не зафіксована на якийсь певний період, вона буде визначатися за формулою, яка не надана у цьому документі. Саме зв’язка — транзит російського газу через територію України і закупка російського газу для України — це і була запорука стабільності до 1 січня 2010 року”, – сказала тоді Ю. Тимошенко.

Юрій Єхануров, природно, відкидав усі звинувачення

“Ніхто не запідозрить українську сторону, що ми торгували десь національними інтересами. Велика мудрість нашого Президента, та те, що на чолі “Нафтогазу” стоїть саме Олексій Івченко, тож уже ніхто не скаже, що ми десь хоч на йоту поступилися”.

Олексій Івченко запевняв тоді кореспондентку Свободи, що упродовж 5 років Україна матиме від Росії газ по 95 доларів

“Ця ціна функціонуватиме протягом п’яти років. Чому в угоді записано, що лише в першому півріччі діє ціна 95 доларів? Цей запис виключно пов’язаний з нашим прямим контрактом “Нафтогазу” і “Туркменгазу”. Ціна газу для нас за прямим контрактом є 50 доларів, а в другому півріччі 60 доларів. Ціна ж на газ і ціна на транзит може змінюватися лише за згодою сторін”.

Команда Віктора Януковича сподівалася на газові поступки сусідки

Результат — 130 доларів за тисячу кубів. Віктор Янукович: “Ми отримали телефонне підтвердження, що переговори у Росії завершуються, що об’єми газу, який постачатиметься в Україну, будуть не менше 55 мільярдів кубів газу, за ціною не більше 130 доларів. Як тільки виконавці повернуться в Україну, вони покажуть та продемонструють ці контракти”, — повідомив Віктор Янукович на спільній прес-конференції з Михаїлом Фрадковим у жовтні.

Чи прислухаються до попереджень?

Експерти попереджають: газ буде одним із найпотужніших важелів впливу Росії на пострадянський простір і ширше — на цілу Європу і низку азійських країн.

Питання енергетичної безпеки для України відтак — ключове питання національної безпеки.
XS
SM
MD
LG