Доступність посилання

ТОП новини

Поляки уважно і спокійно стежать за подіями білорусько-російського газового протистояння.


Єва Поштар Варшава, 29 грудня 2006 р. — Польща спокійно зустріла повідомлення "Газпрому" про припинення від першого січня 2007 року поставок газу для Білорусії. Польський міністр економіки заспокоює, що держава має запас газу і гарантовані поставки. Як у Польщі готуються до можливих газових проблем?

Представники польського уряду і президентської адміністрації наголошують, що газовий шантаж Росії проти Білорусії не матиме великого впливу на економіку Польщі. По-перше, більшість газу для Польщі іде транзитом через територію України. По-друге, нещодавно підписано новий і з вищими цінами договір з "Газпромом" про поставки газу до Польщі. А що найважливіше, Польща запам’ятала урок із попередньої газової кризи і урядова політика диверсифікації джерел постачання енергоносіїв дає результати, наголошують представники державної адміністрації.

За п''ять років поблизу Щеціна з''явиться термінал для поставок газу з Близького Сходу

Рішення про це ухвалив польський уряд. Крім того, в західних регіонах Польщі ведеться інтенсивна підготовка до експлуатації родовищ природного газу. Про білорусько-російську газову кризу говорить польський міністр економіки Піотр Возняк: "У наших контрактах записано, що поставки газу мають бути реалізовані на білорусько-польському кордоні. Ми маємо право домагатися поставок у визначеній кількості до вказаних у контракті місць. За газ платимо терміново і стільки ж, як записано в контракті".

Пан Возняк наголошує, що як в Польщі, так і в державах Західної Європи є великі резерви природного газу. Польська економіка може упродовж двох тижнів користуватися цими резервами.

Проблем не буде?

Україна три дні "витримала" газове протистояння з Росією, але Білорусь, ймовірно, не вистоїть стільки ж на своїх позиціях. Тому пов''язане з кризою припинення поставок газу не буде надто довготривалим, заспокоюють польські спостерігачі.

Про білорусько-російське газове протистояння говорить економічний коментатор щоденника "Газета виборча" Анджей Кублік: "Нагадую, що минулої зими були великі морози і водночас зменшились поставки українськими газопроводами. "Газпром" посилив тоді поставки газу до Польщі через Білорусь і в цей спосіб компенсував дефіцит. Тепер може бути навпаки".

Польські експерти вважають, що газова криза не призведе, як торік, до припинення поставок газу до великих хімічних заводів. На думку фахівців, проблеми з постачанням газу можуть спричинити лише підвищення його ціни для індивідуальних споживачів. Продовжує економічний коментатор щоденника "Газета виборча" Анджей Кублік: "Намагаємось зберегти спокій. Здається, маємо справу з третьою газовою війною на сході. Думаю, що світ до цього поволі звикає".

4 січня 2007 року відбудеться зустріч експертів Євросоюзу з представниками "Газпрому". "Шкода, що дискусія в ЄС про енергоносії інтенсифікується тільки в кризових ситуаціях", — сказав міністр Пьотр Возняк.
XS
SM
MD
LG