Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса пише про Молдову, підробні ліки та гроші для немовлят.


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейська преса звертає увагу на проблеми, які так чи інакше з"являться у Новому році. Мас-медіа звертають увагу на розширення Євросоюзу, внаслідок чого сусідкою ЄС стає дуже бідна Молдова, яка має величезні екологічні проблеми. Іншою темою європейських мас-медіа став початок кампанії Світової організації охорони здоров"я проти підробних ліків, найбільшу кількість яких продають у країнах "третього світу" та колишніх радянських республіках.

"Хімічна пастка" біля дверей Європи - під таким заголовком присвячує статтю Молдові бельгійська газета "Ле Суар". Видання запитує, чи залишаться надійними східні кордони Євросоюзу після вступу до ЄС Румунії і Болгарії. У репортажі з Кишинева бельгійський журналіст піддає це сумніву. "Молдова стає новою сусідкою Євросоюзу. Бідна, жахливо бідна, втягнута в придністровську проблему, Молдова є місцем незаконної торгівлі товаром, що походить з країн колишнього СРСР. Головним чином - проституція і нелегальна міграція, але також і наркотики та торгівля зброєю ще ніколи не були настільки близько від східного кордону Євросоюзу",- пише "Ле Суар". Газета посилається на молдовські власті, які стверджують, що у спадщину від Радянського Союзу на території Молдови залишилося сім тисяч тонн хімічних речовин. Це екологічна бомба, яка не знає кордонів, уважає одна з головних газет Бельгії. На півдні Молдови, пише "Ле Суар", міститься музей, який демонструє мутантів, що з’являються від хімічного забруднення довкілля - вівцю з п"ятьма лапами та свиню з двома головами. Газета нагадує, що починаючи з 2004 року боротися з забрудненням Молдові допомагає агенція НАТО з технічного обслуговування і постачання та Організація з безпеки і співробітництва в Європі. Однак за даними бельгійської газети, на молдовській землі залишаються тисячі тонн небезпечних речовин, які можуть використовувати міжнародні терористи, вважають у Кишиневі та в НАТО.

Швейцарська газета "Нойе Цюрхер Цайтунг" приділяє увагу проблемі підробних ліків. У статті під назвою "Прокляття фальшивих медикаментів" видання розповідає про те, що базована у Женеві Світова організація охорони здоров"я розпочинає світову кампанію боротьби із сфабрикованими ліками. Особливо це стосується так званих "третіх країн" та колишніх радянських республік, де від 10 до 30% ліків у продажу є підробними. Фальшивими є і більше половини медикаментів, що розповсюджуються через Інтернет. "Нойе Цюрхер Цайтунг" нагадує, що підробні ліки можуть становити загрозу для життя. У новій кампанії мають взяти участь усі кола, зацікавлені в ефективній політиці охорони здоров"я.

Про незвичайну проблему майбутніх батьків у Німеччині пише газета цієї країни "Франкфуртер Рундшау". Річ у тім, що з нового року на кожне народжене в країні немовля Німеччина має виділяти так звані "батьківські гроші". Проблема полягає навіть не в тому, що майбутній мамі й татові слід зібрати купу довідок і розібратися в юридичних тонкощах видачі коштів. "Франкфуртер Рундшау" зазначає, що Міністерство у справах сім"ї відхилило пропозицію євангелістської церкви, аби нову фінансову допомогу видавали також і для тих малюків, які народяться незадовго до Нового року, після якого розпочнеться нова допомога для новонароджених. Видання нагадує, що головним питанням майбутніх батьків залишається ось що: як зробити так, аби наша дитина народилася після опівночі з 31 грудня на 1 січня.
XS
SM
MD
LG