Доступність посилання

ТОП новини

421 рік від затвердження статуту Львівського православного братства.


Віталій Пономарьов Київ, 1 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – У перший день 1586 року у Львові був затверджений статут Успенського православного братства. Воно було центром українського життя Галичини, видавало книги та утримувало школу. А зведена найзаможнішим братчиком, грецьким купцем Костянтином Корняктом дзвіниця Братської церкви і сьогодні є окрасою центра Львова.

Зображення «вежі Корнякта» Успенської церкви у Львові на печатці братства.
1453 року кілька прихожан православного храму Успіння Богородиці у середмісті Львова об’єдналися у братство. Воно опікувалося церквою, забезпечувало храм книгами, іконами та свічками, допомагало хворим та незаможним парафіянам, проводило храмові свята. Згодом, щоб отримати для Братства законний статус, братчики скористалися прибуттям до Львова 1 січня 1586 року Антіохійського патріарха Йоакима ІV. Того ж дня він видав грамоту, якою затвердив статут братства:

«З цією метою ми, Йоаким, з ласки Божої патріарх великої Антіохії, посланий синодом патріархів, даруємо право цьому братству церковному напоумляти всякого, противного законові Христовому, та усувати із Церкви всілякі неподобства. Наказуємо, щоб усі повсюдно братства підлягали братству Львівському».

Перша друкарня в Україні

Братство заснувало першу в Україні друкарню, в якій друкар Іван Федоров Московитин видрукував перші книги – «Апостол» та «Буквар». Коли ж після смерті друкаря кредитори збиралися вивезти його шрифти до Москви, братство викупило їх, заставивши свій друкарський верстат за 1500 золотих. Братчики також утримували школу, для якої князь Костянтин Острозький домігся королівського привілею на право викладання «семи вільних мистецтв».

Урочисте посвячення із присягою та визначені норми поведінки

Загальна кількість братчиків у різні роки становила близько 30-ти, і серед них були львівські міщани, грецькі купці, українські шляхтичі, а 1590 року до Братства разом записалися троє жінок. При вступі до Братства кандидати проходили урочисте посвячення, складали вельми серйозну присягу і вносили 6 грошей. Ритуали Братства включали пожертви до братської скриньки, спільні вечері, взаємну допомогу і навіть штрафи за порушення норм поведінки:

«А якщо би брат брата словом у братстві зганьбив, має бути покараний сидінням на дзвіниці, а за провину камен воску має дати, і брата перепросити не відходячи, і все братство перепросити. Слова непотрібні корчемні хто би мовив у братстві – вини фунт воску. А який би брат був покараний сидінням або виною, має одразу після покарання перепросити того, перед ким завинив, да не зайде сонце у гніві вашому».
XS
SM
MD
LG