Доступність посилання

ТОП новини

Рік із політреформою


Тетяна Ярмощук Київ, 2 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Рік живе Україна зі зміненою Конституцією. Політична реформа набрала чинності з 1 січня 2006 року. Як український політикум пережив зміну конституційного ладу?


Політична реформа, яка урізала значну частину повноважень у Президента і додала їх Прем’єрові, набрала чинності якось непомітно. Рік тому газовий скандал був у розпалі і спершу ніхто начебто й не помітив, що країна живе в новому політичному режимі. Щоправда, наприкінці позаминулого року Віктор Ющенко розкритикував закон, який змінив Конституцію. І наголосив, що питання конституційного ладу мають визначатися через розмову з громадою, через референдум і національну згоду.

Суперечки виникли пізніше.

Втім, до парламентських виборів тема політреформи носила здебільшого теоретичний характер. У прем’єрському кріслі сидів близький до Президента Юрій Єхануров – тож про президентсько-урядовий конфлікт тоді не йшлося. До того ж, Конституційний Суд у країні не працював, і тлумачити змінені положення було нікому.

Вибори ж кардинально змінили ситуацію. Після створення антикризової більшості та затвердження уряду Віктора Януковича суперечки почали виникати на кожному кроці. Чи можуть місцеві ради звільняти з посад голів обласних адміністрацій? Хто має призначати та звільняти міністрів закордонних справ та оборони? До чиєї компетенції належать питання зовнішньої політики?

Звертаючись до нації у другу річницю помаранчевих подій, Президент Віктор Ющенко пообіцяв ініціювати продовження політреформи: "Я маю порядок денний і бачення того, що потрібно Україні… Щоб навести порядок у державі, я ініціюю продовження конституційної реформи. Вона поставить крапку у конфлікті повноважень і зробить ваш демократичний вибір незворотнім. Нам потрібна Конституція свобод, які реально виконуються. І якщо конституційний діалог політиків зайде в глухий кут, я дам можливість людям сказати своє слово".

Хто вдосконалить Конституцію?

Вдосконалити Конституцію має спеціальна комісія, створена Президентом. На думку керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги, вона мала б запрацювати вже на початку цього року: "Є підписаний указ Президента, яким створено комісію, і Президент має велике бажання, щоб туди приєдналися працювати і представники законодавчого органу, і представники уряду. Я вважаю, що після святкування буде знайдене порозуміння, бо вести конституційний процес лише у межах парламенту — це не та річ, яка дасть можливість врахувати позицію всього українського політикуму. Є указ, є створена комісія, думаю, що вона буде заповнена після нового року, запрацює".

Віктор Янукович вважає, що Україна законодавчо вже готова до конституційної реформи. На думку Прем’єра, наступним етапом має стати реформа місцевого самоврядування: "Ми вийшли на фінішну пряму у формуванні законодавчої бази, яка б забезпечила втілення у життя конституційної реформи. Багато чого вдалося зробити цього року, решту ми зробимо у 2007-му. Друга черга конституційної реформа — це реформа місцевого самоврядування. І ми з вами зробили наголос на тому, що реформа місцевого самоврядування — це органічне продовження самоврядування".

Тим часом Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” готують подання до Конституційного Суду щодо перегляду політреформи. Юлія Тимошенко обіцяла, що подадуть його відразу після новорічних свят.
XS
SM
MD
LG