Доступність посилання

ТОП новини

Не боятися льоду і скидати яхти на воду, каже представник «кінематографічної династії» Іллєнків, кіноактор, юрист і яхтсмен Пилип Іллєнко


Віталій Пономарьов Київ, 3 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – За останні 2 тисячі роки у Києві не вперше така тепла погода на Новий рік. Однак змагання яхт, що відбулися на вільному від криги Дніпрі 31 грудня, стали першими за всю історію Києва, а вітер, холодне повітря і крижана вода надали регаті присмаку екстремальності.

Р.С.: Пане Пилипе, як зародилася ця ідея новорічних вітрильних перегонів?

П.І.:Ну, ідею підказала, по-перше, сама погода, а по-друге – велике бажання в зв’язку з цим продовжити навігацію, і просто збіглось із новорічними святами. Було вирішено таким чином відзначити Новий рік у яхт-клубі.

Р.С.: А чи був у вас спонсор, який подарував призи, який оплатив роботу суддівської колеґії?

П.І.:Ну, ця регата була таким добрим прикладом того, як можна робити все своїми силами, силами тих людей, які беруть у ній участь. І саме всі витрати невеликі, але все ж таки, вони були розділені порівну між усіма екіпажами яхт, які брали у ній участь.

Р.С.: Коли Ви вранці приїхали до яхт-клубу і побачили кригу навколо яхти, чи не з’явився сумнів, чи вийдуть взагалі на старт яхти?

П.І.:Сумнівів не було, тому що після того, як вони були скинуті на воду, вже відступати було нікуди. І навпаки, наявність легкого льоду додала такого «екстріму», в принципі.

Р.С.: У кожному екіпажі було на один-два матроси більше, ніж це зазвичай буває. Це отака реакція на екстремальні умови чи просто було забагато охочих?

П.І.:Ну, по-перше, була дуже велика кількість охочих. По-друге, ми не планували робити цю регату, так би мовити, лише спортивною подією, а все ж таки головною була саме участь у ній. І дуже багато людей хотіли в своїй вітрильній біографії мати участь у цій гонці.

Р.С.: На кожній яхті був принаймні один Дід Мороз, але чомусь на всіх була одна Снігуронька.

П.І.:Ну, мабуть, конкуренція серед Снігуроньок була вищою!

Р.С.: Чи Ви задоволені вітром?

П.І.:Вітер був різний, була на поворотному знаку взагалі відсутність вітру на сильній течії. І, в принципі, це дозволило, так би мовити, відчути всі варіанти вітрилення. Я думаю, що всі із задоволенням сходили в гонку, нарікань не було.

Р.С.: Традиція приписує після оголошення результатів перегонів купати переможців.

П.І.:Ця традиція була відкладена на, так би мовити, зручніший час. Я думаю, ми ще скупаємо переможців.

Р.С.: Якщо 31 грудня цього року на Дніпрі не буде криги – чи відбудуться перегони?

Я думаю, що відбудуться. Я думаю, що буде навіть більше яхт, бо, так би мовити, "поганий" приклад заразливий!

Р.С.: Тоді чи не могли би Ви дати поради тим, хто вже сьогодні планує взяти участь у цих перегонах?

П.І.:Не боятися льоду і скидати яхти на воду.
XS
SM
MD
LG