Доступність посилання

ТОП новини

Під час головування в ОБСЄ Іспанії має продовжити співпрацю з Україною щодо знищення надлишкового озброєння і застарілих боєприпасів


Наталія Вікуліна Брюссель-Відень, 3 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Головуюча в Організації з безпеки і співробітництва в Європі від 1 січня 2007 року Іспанія приділятиме велику увагу боротьбі з тероризмом і допомагатиме розв''язати конфлікти у Придністров''ї, Південній Осетії та Нагірному Карабасі. Про це Радіо Свобода повідомив речник ОБСЄ Мартін Незіркі. За його словами, ОБСЄ за головування Мадрида і надалі допомагатиме Україні знищувати надлишкове озброєння і застарілі боєприпаси. Іспанія також звертатиме особливу увагу на екологічні проблеми Європи і повагу до прав людини.

ОБСЄ вже досить активно співпрацює з Україною, де втілює в життя низку проектів. За словами прес-секретаря організації Незіркі, українська влада дуже зацікавлена співпрацювати з ОБСЄ у знищенні надлишкового озброєння, застарілих боєприпасів і ракетного палива.

Мартін Незіркі: “Якщо нічого не робити, то станеться нещасний випадок, і ОБСЄ очікує на співпрацю з українським урядом,щоб намагатись вирішити цю проблему в галузі роззброєння. А іспанське головування обов''язково виявить інтерес до цього питання”.

ОБСЄ є спадкоємицею Наради з безпеки і співробітництва в Європі – ця структура, створена 1975 року, сприяла припиненню «холодної війни» та об’єднанню європейського континенту. Сьогодні до цієї організації входять європейські країни, республіки колишнього СРСР, Сполучені Штати і Канада – всього 56 держав.

Іспанія намагатиметься розв’язати давні територіальні конфлікти у так званих «гарячих точках»

Під час головування в ОБСЄ впродовж 2007 року Мадрид прагнутиме, щоб ця організація проводила діалог, мета якого – розв''язати конфлікти в Європі, а саме: в Придністров''ї, Південній Осетії і Нагірному Карабасі.

Мартін Незіркі: “Іспанія працюватиме важко, її міністр закордонних справ сказав мені, що його країна сприятиме переговорному процесу в кожному з випадків – чи то Нагірний Карабах, чи то Південна Осетія. Але Іспанія не ставить штучних цілей чи крайніх термінів, щоб розв''язати ці конфлікти”.

За його словами, Мадрид прагнутиме продовжувати роботу своїх попередників, водночас намагаючись створити в організації так званий “сімейний дух” – щоб країни більше спілкувалися і більше вирішували спільні проблеми.

Особливу увагу зосередять на боротьбі з тероризмом

Прес-секретар Незіркі також повідомив, що особливу увагу Іспанія приділятиме боротьбі з тероризмом – на таку позицію ще більше вплинули події в мадридському аеропорту кілька днів тому. Окрім того, Мадрид збирається багато робити для дотримання прав людини, верховенства права і толерантності в країнах ОБСЄ, сприяти діалогу між культурами, релігіями і суспільствами. Серед іншого, Іспанія має намір організувати важливі конференції з антисемітизму та ісламофобії.

Під час головування в ОБСЄ Мадрид також прагне покращити довкілля. Йдеться про поліпшення якості ґрунту, про постачання води, про боротьбу з перетворенням земель на пустелі. За словами речника ОБСЄ, якщо екологію не покращувати, вона становитиме серйозну загрозу безпеці.
XS
SM
MD
LG