Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде ринок землі у нинішньому році?


Сергій Собуцький Київ, 4 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У прихильників ринку земель сільськогосподарського призначення віднедавна додалося оптимізму. Рішення парламенту продовжити мораторій на продаж землі до 2008 року не підтримує Президент. Верховна Рада після різдвяних свят повернеться до розгляду цього питання уже з пропозиціями Віктора Ющенка. Натомість уряд, як заявив віце-прем''єр Андрій Клюєв, підтримує продовження мораторію.

Президент ветував ухвалений парламентом закон про ринок землі з кількох причин. На його думку, відтермінування вільного обороту землі призведе до поширення тіньових механізмів, порушення прав громадян на землю, до загострення ситуації із забезпеченням ефективного використання і охорони землі.

Натомість прихильники продовження мораторію, а це, насамперед, 354 депутати парламенту, які проголосували за цей закон, а також уряд, стверджують, що цьогорічна пауза вкрай необхідна.

Ринок землі з «цивілізованими ознаками» – що це таке?

Упродовж 2007 року парламентарі спробують ухвалити закони України «Про особливості обігу земель, що знаходяться в державній та комунальній власності», «Про особливості обігу земель товарно-сільськогосподарського виробництва», та «Про державний земельний кадастр». Лише за таких умов, стверджують у парламенті та уряді, ринок землі матиме шанси набути ознак цивілізованості. Таку позицію підтримують в Українській аграрній конфедерації.

Заступник генерального директора конфедерації Іван Лапа, зокрема, сказав в інтерв''ю Радіо Свобода: «Цю відстрочку, цей рік ми повинні використати для того, щоб напрацювати необхідні законодавчі акти, можливо, підзаконні акти з тим, щоб упровадження ринку землі мало, з одного боку, менший негативний соціальний ефект, а, з іншого боку, більший позитивний економічний ефект».

Фермери сумніваються у швидкому вирішенні питання землі

Водночас в Асоціації фермерів України стверджують, що навряд чи питання з торгівлею землею вирішиться в Україні нинішнього року. Законів ухвалити слід чимало, а конструктиву на владному Олімпі бракує, заявив в інтерв''ю Радіо Свобода президент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич: «Чи буде політична воля і чи зможуть партії знайти прагматичний професійний підхід до вироблення та ухвалення даних законів. Це надзвичайно важливе запитання. І у мене є великий сумнів».

Тим часом Кабінет міністрів рекомендував органам нотаріату до 20 січня утриматися від реєстрації договорів купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, щоб уникнути численних судових позовів через нинішню законодавчу невизначеність.

До земельного фонду України входить понад 33 мільйони гектарів ріллі. Вартість її фахівці оцінюють у понад 300 мільярдів гривень.
XS
SM
MD
LG