Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси готуються жити без російських нафтогазових дотацій


Валерій Каліновський Мінськ, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього року Білорусь буде одержувати російський газ більше ніж у два рази дорожче, ніж минулого: по сто доларів за тисячу кубометрів. Подорожчали і нафта, електроенергія та тепло. Як уряд Білорусі та пересічні громадяни розраховують жити при підвищених цінах на газ та нафту, як це вплине на економіку, ЖКГ та соціальне життя?

Телевізійні новини в Білорусі останніми днями переповнені засудженням недружньої політики Росії та оптимістичними пронозами про здатність білоруської економіки витримати нафтогазовий тиск з Росії.

Один із державних телеканалів запевнив своїх глядачів: “Через зміни цін на газ та нафту в Білорусі не передбачається згортати жодної з соціальних програм, які фінансує держава. Про це заявили в Міністерстві праці та соціального захисту. Зокрема, всі діти до 2 років будуть забезпечені безкоштовним харчуванням”.

Але сам президент Білорусі Аляксандр Лукашенка добре розуміє, що країну чекають великі труднощі, особливо коли не вдасться врегулювати проблему підвищеної ціни на російську нафту, яка робить збитковою роботу нафтоперегінних заводів: “Ви розумієте, що це не просто переробка нафти, у нас цілий шлейф нафтохімії. І коли ми зупинимо нафтопереробні заводи, ми зупинимо половину економіки. У нас мільйони людей залишаться без заробітної плати”.

Білоруси поки що скуповують долари та євро, а паніку можна очікувати наступного року

На загальнодержавні труднощі, пов’язані з газом та нафтою, пересічні білоруси вже відреагували традиційним за останні часи засобом – пішли до пунктів обміну валюти скуповувати долари та євро.

Працівниця одного з мінських банків Марина Радіо Свобода сказала: “Люди купували дуже великі суми валюти. Якої вже у нас не вистачало, з каси до каси носили... Такі суми по 2 тисячі євро – це ж люди не з зарплати купують”.

Попри цей ажіотаж, економісти прогнозують, що економічного обвалу в Білорусі не буде, держава накопичила достатньо резервів, яких вистачить на 2007 рік. Екс-голова Нацбанку Білорусі Станіслав Богданкевич вважає: “Думаю, що ось до кінця року – на початку наступного, коли ціни на газ будуть ще збільшені, тоді й може бути паніка та обвал”.

У зв’язку із проблемою постачання російської нафти найближчими тижнями в країні може виявитися дефіцит бензину. Поки що чиновники рапортують, що все гаразд, є запаси, є видобуток власної нафти і що комунальні платежі для громадян зростуть не більше, ніж на 5 доларів річно. Чиновники виконують наказ президента Лукашенки: “Збережи вас, Боже, якщо мені повідомлять направлені мною вчора на місця люди, що на внутрішньому ринкові десь на якійсь, вибачайте мені, найсмердючішій, вошивій заправці не буде пального, – скаржіться тоді на себе”.

Більшість білорусів підтримує президента у його протистоянні з Росією, хоча і побоюються значного росту цін.
XS
SM
MD
LG