Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт із Білоруссю негативно вплине на репутацію Росії


Єврокомісія підтвердила припинення відучора поставок нафти трубопроводом “Дружба” до Німеччини, Чехії, Польщі, Угорщини та Словаччини.

Про це заявив речник єврокомісара з енергетики:

"Впродовж 40 років Росія без проблем постачала Євросоюзу енергоресурси. Звичайно, проблеми, які в нас були з Україною, і наявні проблеми зіпсують репутацію Росії як надійного постачальника”, – застеріг речник євро комісара.

На початку 2006 року виникла російсько-українська енергетична криза. Тоді Росія значно збільшила ціну на газ і погрожувала відключити його у разі несанкціонованого відбору на українській території.

Єврокомісія підтвердила припинення відучора поставок нафти трубопроводом “Дружба” до Німеччини, Чехії, Польщі, Угорщини та Словаччини.

Вона також закликала якнайшвидше надати роз’яснення щодо безпосереднього винуватця російсько-білоруської нафтової кризи.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу в Берліні наголосила на необхідності розробити спільну енергетичну політику:

"Враховуючи наявну ситуацію, це припинення у постачанні нафти продемонструвало важливість питання енергетичної безпеки. Необхідно наполягати на його безупинному порушенні – це наша із президентом Єврокомісії спільна думка”.

В свою чергу, президент Єврокомісії висловив обурення тим, що Росія та Білорусь не зважили на наслідки свого протистояння:

"Доки немає безпосереднього ризику для поставок, як для постачальника, так і для транзитних країн неприпустимо, на нашу думку, без попередніх консультацій вживати заходів, що впливають на їхніх партнерів”, – наголосив Баррозу.

Тим часом президенти України та Білорусі сьогодні телефоном обговорили міжнародні проблеми й двосторонню співпрацю.

За повідомленням прес-служби Олександра Лукашенка, головною темою розмови стала підготовка зустрічі двох президентів, призначена на другу половину лютого.
XS
SM
MD
LG