Доступність посилання

ТОП новини

Розумові та фізичні управи для збереження ясності розуму навіть у похилому віці.


Олекса Семенченко Лондон, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нещодавно в Сполучених Штатах оприлюднили результати дослідження, згідно з якими регулярні розумові вправи, як от запам’ятовування списків, пошуки систематичності в рядах літер та цифр, гра в ігри, пов’язані з концентрацією пам’яті, можуть сповільнити негативні наслідки старіння мозку. Найпростішими прикладами такого старіння є послаблення пам’яті, коли з року у рік людина усвідомлює, що їй все важче пригадати імена людей або знайти в помешканні речі щоденного вжитку, як от ключі.

Науковець з Університету Флориди Майкл Марзиске був одним із групи, що проводила багаторічне дослідження, в якому взяли участь близько 3 тисяч добровольців віком від 65 до 90 років. Кожен із них пройшов 10-18 годин навчання з навичок думання. П’ять років потому в них відзначили поліпшення розумової діяльності.

За словами Майкла Марзиске, люди можуть одержати тренінг у тих сферах розумової діяльності, про які відомо, що вони йдуть на спад у відносно ранній період життя, як от пам’ять або швидкість переробки інформації та міркування. «Лише по десяти годинах вони не тільки можуть здобути суттєві переваги, але й здатні їх підтримувати, згідно з нашою найновішою оцінкою, щонайменше упродовж п’яти років», — сказав американський дослідник.

Дослідження Марзиске не є першим, що демонструє переваги тренування мозку. Проте потрібні дальші дослідження, щоб установити зв’язок між конкретними розумовими вправами та кращим функціонуванням пам’яті.

Доброму функціонуванню мозку сприяють фізичні вправи

Зокрема, Марзиске не певен, що вивчення нової мови у 60-річному віці поліпшує діяльність мозку, адже люди й без цього не втрачають навичок щонайменше у своїй рідній мові: «Мовні навички людини – це зона пізнання, що не погіршується з віком у більшості людей. Ба більше – ці навички залишаються сильними і можуть поліпшуватися навіть на сьомому десятку років життя».

Тому американський учений уважає, що в словникові ігри варто грати, але лише для задоволення, а не як у спосіб підтримання розумового здоров’я. Але Марзиске та його колеги-дослідники абсолютно впевнені: доброму функціонуванню мозку сприяють фізичні вправи.

Одне дослідження довело, що люди, які регулярно роблять фізичні вправи, зокрема, беруть участь у програмах, які включають аеробіку та силові вправи, одержують переваги для розумової діяльності. Вони здатні краще планувати, спостерігати й ухвалювати вдалі рішення. Фізичні вправи також зменшують ризик підвищеного тиску та цукрового діабету. Обидві ці хвороби, у свою чергу, збільшують ризик дементії.

Відтак те, що добре для серця, добре й для розуму, адже здорові артерії краще постачають кров у мозок.
XS
SM
MD
LG