Доступність посилання

ТОП новини

Крок українських фармацевтів до Європи. У Харкові почала працювати нова лабораторія.


Олена Солодовнікова Харків, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Завдяки новій лабораторії українські вчені нарешті зможуть пропонувати свої лікарські розробки на світовому ринку. Коридори, що нагадують інтер’єр американських дослідних клінік. Але це Харків.

Територія Державного наукового центру лікарських засобів, де завдяки новому керівництву ДержФармЦентру півроку тому з’явилась лабораторія міжнародного зразка.

Така сама апаратура, як у колег з Німеччини чи Франції, ті ж самі і методи досліджень, пояснює завідувачка нової лабораторії Вікторія Лібіна: «І ці досліди налаштовані на те, щоб порівняти, як засвоюється і потрапляє у кров препарат, що розробляється, і той, чия якість не викликає сумнівів — у порівнянні з інноваційним препаратом».

Україна зможе пропонувати свої лікарські вироби на закордонний ринок

Українські вчені вже майже відмовилися від випробувань медичних препаратів на тваринах. Ліки у новій лабораторії перевіряють на добровольцях. Вчені кажуть – це цілком безпечно. Важливо, що тільки отримавши обладнання для роботи в системі GPL, визнаній в усьому світі, Україна зможе пропонувати свої лікарські вироби на закордонний ринок. До цього українські ліки не приймали ані у країнах ЄС, ані на Сході, ані в Африці.

До лабораторії вже надходять від заводів-виробників замовлення на винахід препаратів. Замовники мають і фінансувати нові дослідження. Каже Радіо Свобода завідувачка нової лабораторії Вікторія Лібіна: «Це не критично дорожче, бо наші фармзаводи отримують настільки добрий прибуток і це так швидко окуповується, що ці, грубо кажучи, 10 тисяч доларів, які будуть вкладені у розробку, – я не думаю, що це критично для заводів».

Сьогодні на новітньому «фармполігоні» працюють над новими ліками проти туберкульозу та СНІДУ.
XS
SM
MD
LG